Egenvårdsprogram
9. Identifiera dina styrkor och svårigheter
Självkännedom är att förstå sig själv, och denna förståelse ökar under hela livet. Självkännedomen hjälper dig att leva ett liv som du vill leva och som är mindre beroende av omgivningens påtryckningar och förväntningar.
Dina styrkor kan vara en viss fallenhet för något eller förvärvade kunskaper och färdigheter. Du kan upptäcka dina egna styrkor genom att till exempel fundera på vad som är lätt eller naturligt för dig eller vad du kan som gynnar dig eller andra.
På motsvarande sätt kan svårigheter ses som saker som är utmanande för dig.
Varför är det viktigt att identifiera sina styrkor och svårigheter?
Att identifiera dina styrkor och svårigheter hjälper dig att sätta upp meningsfulla mål för dig själv.
Exempelvis kan värderingarna för en person i arbetslivet vara självständighet, inlärning och att utmana sig själv. Dessa värderingar kan förverkligas på många olika sätt, så därför lönar det sig att göra mer detaljerade planer utgående från vilken typ av saker som intresserar och känns lätta, dvs. de egna styrkorna.
När du dessutom vet vad som är svårt för dig, kan du också förutse utmaningarna och utveckla sätt att kringgå och klara av dessa situationer.
Var öppen för dina svårigheter
Styrkorna och svårigheterna är alltid relativa. Du kan inte förhålla dig till dem som om de vore fakta som du kan uppleva med sinnena, t.ex. iakttagelsen att solen går upp och ner. Du kan bara fundera på dem ur din egen synvinkel.
Kom också ihåg att när du reflekterar över dina egna styrkor och svårigheter, så skapar du samtidigt olika slags berättelser om dig själv. Men dessa berättelser kommer aldrig helt att beskriva allt du är.
Därför lönar det sig inte heller att bli för fäst vid dessa berättelser. I stället lönar det sig att vara villig att ständigt lära sig nya saker om sig själv – även sådant som förändrar uppfattningen om de egna styrkorna och svårigheterna.
Många människor kan under hela livet tro att de är dåliga i ett visst ämne, trots att orsaken exempelvis har varit brist på lämplig undervisning, studieteknik, motivation eller material.
Övning: Mina styrkor och svagheter
Mål
Identifiera dina egna styrkor och svagheter.
Anvisning
- Fundera på dina egna styrkor och skriv ner dem. Du kan reflektera över dina medfödda egenskaper, samt förvärvade kunskaper och färdigheter. Du kan ta hjälp av listan nedan.
- Fundera på och skriv ner sådant som är svårt för dig.
Övning: Mina styrkor och svårigheter i studierna
Mål
Du identifierar dina styrkor och svårigheter som förekommer i samband med studierna.
Anvisning
Reflektera över dina styrkor och svårigheter i relation till olika studiesituationer och -uppgifter. Ta hjälp av föregående uppgift och listan med exempel nedan.
- att skriva essäer
- att uppfatta stora helheter
- att komma ihåg detaljer
- att tillämpa ämnesspecifika termer
- att uppfatta matematiska samband
- att arbeta i grupp
- att lära mig ord, fraser eller grammatik i ett främmande språk
- att hålla en presentation
- att studera självständigt
- att stöda mig själv eller en kompis
- att planera mina studier
- att noggrant gå igenom studiematerial
- att hålla mig lugn och observant när jag läser instruktioner
- att utnyttja effektiva inlärningsstrategier
- att kunna tolerera frustration när jag inte förstår eller lär mig