Egenvårdsprogram
Vad är stress?
Kraven som leder till stress kan komma från omgivningen: uppgifterna kan vara för utmanande och till exempel studiekraven kan vara för höga. Det är också möjligt att man själv kräver för mycket av sig själv och strävar efter perfektion i prestationerna.
Arousalnivån (vakenhetstillståndet) i kroppen stiger när man blir ivrig eller står inför en hotande eller utmanande situation. Även ruminering (älta över saker), frustration och brådska kan ge upphov till en stressreaktion. Kroppslig stress kan också orsakas av rusmedelsmissbruk, sjukdomar, sömnlöshet och smärta.
Stress är inte endast negativt
Stress anses ofta vara en negativ sak. Men stress är också bra för en. Tack vare stressystemet kan man klara av utmaningar och krävande situationer.
Kortvarig stress är inte skadligt, däremot förbättrar det funktionsförmågan. Människans kropp försöker ofta återställa kroppens balans av sig själv. Man kan alltså återhämta sig från en vanlig stressig situation med hjälp av vila och aktiviteter som ger återhämtning.
Stressens olika faser
1. Alarmfas
I en stressig situation går en del av nervsystemet in i ett kamp eller flykt-tillstånd. Då frigörs stresshormoner i blodcirkulationen. Reaktionen förbereder personen för att agera och stöder överlevnaden. När situationen är över lindras reaktionen och det normala tillståndet återställs.
2. Anpassnings- eller motståndsfas
Om den stressiga situationen fortsätter försöker kroppen anpassa sig till den. Kroppen försöker återgå till det tillstånd som föregick alarmfasen, även om stressfaktorn fortfarande finns kvar. Motståndsfasen kan orsaka irritation, frustration och koncentrationssvårigheter.
3. Utmattningsfas
När stressen fortsätter under en tillräckligt lång tid går psyket och kroppen in i ett tillstånd av utmattning. Kroppen orkar inte längre stressa och kämpa, utan ger upp. Det enda som hjälper personen av återhämta sig från utmattningsfasen på kort sikt är vila och lugn och ro.
Symtom på stress
Stressymtomen varierar och är individuella. Stressen känns ofta inte bara psykiskt utan också i kroppen.