Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet för förebyggande av studierelaterad utmattning. Fint!

I följande video (0:56) får du höra hur du kan ta hand om ditt psykiska välmående efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Förhoppningsvis fick du användbar information, nya idéer och verktyg. Det är bra att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv att ha vilodagar och planera kanske till och med in dem i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern.

Om det behövs, bekanta dig även med de övriga programmen i Psykporten som kan vara till hjälp.

Kom ihåg

Om belastningen som din livssituation orsakar känns så stor att dina resurser inte räcker till för att hantera den, ska du inte tveka att söka hjälp!

Var får jag hjälp?

Professionell hjälp

Den belastning som orsakas av en utmanande livssituation kan leda till psykiska problem. Då kan det finnas ett behov av professionell hjälp. Om du redan har en vårdkontakt kan du berätta för din kontaktperson hur du mår.

Om du inte har någon vårdkontakt ska du kontakta primärvården, till exempel en hälsocentral, företagshälsovården eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Även avgiftsfria nätterapier är snabbt tillgängliga och en effektiv hjälp för många vanliga psykiska problem.

Studiefärdigheter och -tekniker

För att studerandet ska kännas meningsfullt och för att förebygga utmattning är det ofta viktigt att öva på studiefärdigheter och -tekniker. I bästa fall blir studierna mer effektiva och meningsfulla.

I den finskspråkiga tjänsten Opinvoimala hittar du många bra tips för att behärska studietekniker.

Andra användbara program

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för förebyggande av studierelaterad utmattning

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ros och ris.