Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

Övningarna är kärnan i programmet och den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet. I den här delen hittar du olika övningar som kan hjälpa dig att hantera, behandla och förebygga studierelaterad utmattning

Förändring tar tid

Motivationen för att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan du ha mera krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att det här är naturligt.

Gör ändå ett avtal med dig själv: testa att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först senare om de har varit till någon nytta.

I den här delen får du verktyg för att återställa din funktionsförmåga och förnya ditt sätt att tänka. Gör de övningar som känns nödvändiga för dig. Var noga med att lyssna på dina egna inre resurser.

Hur gör man övningarna?

Förutom att läsa informationen är det viktigt att göra övningarna. På så sätt tar du steg mot att förbättra din situation.

Var ska jag börja?

Du kan prova alla övningar i tur och ordning eller bara välja dem som intresserar dig.  

De övningar som är särskilt bra för dig är det bra att skriva ner och använda ofta.

Hur lång tid tar det?

Reservera en lugn stund för att bekanta dig med övningarna.

Det är viktigt att upprepa vissa av hjälpmedlen flera gånger för att få ut så mycket som möjligt av dem.

Återkom till övningarna när du märker att du behöver dem.

I följande video (1:22) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du får höra varför det lönar sig att öva regelbundet.

Hur ska jag göra om övningarna känns svåra?

Vissa övningar kan kännas svåra. Det kan vara svårt att komma igång med dem. Det kan också kännas som om instruktionerna till övningarna är otydliga.

Om en övning verkar svår eller om du inte klarar av den, be en vuxen om hjälp.