Egenvårdsprogram
Rätt utlopp för aggressionen
När aggressionen väcks händer många saker i kroppen. Man kan reagera fysiskt i form av rastlöshet, ångest eller ett outhärdligt behov av att agera.
Att förutse situationen hjälper
Känslan uppstår ofta mycket snabbt, liksom behovet av att agera. Om man inte har funderat på en sådan situation i förväg och bestämt sig för hur man vill agera, riskerar man att göra något som man kommer att ångra senare.
Även om man i stunden kan försöka snabbt bli av med sin ångest till exempel genom att sparka på något, så kan det leda till att man till exempel bryter tån. Och om man sedan måste vara sjukskriven länge på grund av beteendet kommer man förmodligen att ångra sig.
Vad är rätt sätt att ge utlopp för aggressionen?
Eftersom behovet av att agera uppstår så snabbt bör man i förväg fundera på vad som är tillåtet och vad som inte lönar sig att göra. Du kan själv bestämma var du drar gränserna för ditt agerande.
Bra gränser är sådana där inget oåterkalleligt händer: ingen skadas, inget går sönder och man gör inget som man inte kan ta tillbaka.
Agera eller fundera
Ofta hjälper en fysisk handling, som att skrika, klämma om ett föremål hårt eller röra på sig intensivt en stund, för att få utlopp för den jobbiga känslan. Fundera på hur du kan ge utlopp för känslan genom att agera på ett sätt som är säkert för dig själv och andra.
En del människor intellektualiserar sin känsla och förklarar orsakerna till den för sig själva. Detta är också ett bra sätt att ge utlopp för aggressionen.
I videon berättar psykoterapeut Mika Lehtonen hur man hanterar stark ilska.
Gränser för att ge utlopp för aggression
- Ingen får skadas.
- Inget får gå sönder.
- Inget oåterkalleligt får hända.