Jiõččhåidd-programm
Tervetuloa lasten haastavan käytöksen omahoito-ohjelmaan!
Lyhytkestoiset ja ohimenevät käytöshaasteet ovat lapsilla yleisiä. Vanhempi voi opetella toimimaan sellaisilla tavoilla, jotka lisäävät lapsen toivottua käytöstä ja vähentävät ongelmallista käytöstä. Näin myös kodin ilmapiiri ja puhekulttuuri muuttuvat myönteisemmiksi.
Onko tämä omahoito-ohjelma minua ja lastani varten?
Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka ovat tehokkaita lapsen haastavan käytöksen vähentämisessä. Menetelmistä hyötyy jokainen vanhempi, joka haluaa parantaa vuorovaikutusta lapsensa kanssa!
Menetelmät soveltuvat leikki- ja kouluikäisten lasten vanhemmille. Ikään sovellettuina ne sopivat myös nuorten vanhemmille.
Tämä omahoito-ohjelma on lieviä ja keskivaikeita oireita varten.
Voit käyttää omahoito-ohjelmaa
- 24/7
- ilmaiseksi
- iästä riippumatta
- nimettömästi ja kirjautumatta
- itsenäisesti tai muun hoidon ohella
- käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain teille parhaiten sopivat kohdat
Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.
Ohjelma koostuu seuraavista osioista
1. MISTÄ ON KYSE?
Tutustut lasten käytösongelmien syihin. Opit, miten mahdollisen vuorovaikutuksen negatiivisen kehän voi purkaa ja vaikuttaa siten perheenne hyvinvointiin.
Saat tietoa siitä, millaisilla tavoilla lapsen käytökseen voi myönteisesti vaikuttaa. Vähitellen lapsesi toivottu käytös vahvistuu.
Saat myös tietoa vanhemman hyvinvoinnista. Lisäksi pysähdyt miettimään perheenne voimavaroja.
2. TYÖKALUJA
Tehokkain tapa vähentää lapsen ongelmakäytöstä on vahvistaa hänen myönteistä käytöstään. Tässä osiossa saat keinoja vahvistaa myönteistä käytöstä. Näitä ovat esimerkiksi
- läsnäolo ja lapsilähtöisyys
- kuunteleminen
- kehuminen
- lapsen tunteiden säätelyssä auttaminen
Saat tietoa myös lapsen käytöstä rajoittavista keinoista ja siitä, millaisissa tilanteissa niitä voi käyttää.
3. EVÄITÄ JATKOON
Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita käytöshaasteiden vähentämisessä. Kun käytät niitä aktiivisesti, tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä myös edistytte. Saat lisätietoa siitä, mitä asioita on hyvä huomioida tukeaksesi saavuttamianne tuloksia.
Löydät myös linkkejä eri hyödyllisiin palveluihin sekä muihin Mielenterveystalon sisältöihin, jotka saattavat kiinnostaa sinua.
Seuraavalla videolla (1:44) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa koko perheen oloa.
Mikä omahoito-ohjelma on?
Omahoito-ohjelma
- perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
- koostuu kolmesta osiosta
- sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa
Tämä on myös ammattilaisen työkalu
Tätä voidaan kokonaisuutenaan tai osissa käyttää myös ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.
Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.
Huom!
Jos koet että lapsesi oireet ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua!
Mikäli lapsellasi on vaikeita käytösoireita, voimavarasi ovat vähissä tai ohjelman itsenäinen läpikäyminen tuntuu haastavalta, hae apua oman alueesi hyvinvointi- tai mielenterveyspalveluista.
Muistilista aloitukseen
Missä vain, milloin vain
Tämä ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vietä vaikka kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.
Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta
Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, voivat ne auttaa sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa.
Teillä on mahdollisuus muutokseen
Olet pian aloittamassa lasten haastavan käytöksen omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit lapsesi parhaaksi. Tämä ohjelma auttaa sinua ja lastasi kohti haluamaanne elämää.
On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyritte pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi ja lapsellesi armollinen. Tehkää ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pitäkää palauttavia taukoja.