Skip to main content

Программа самопомощи

4. Arjen suunnittelu

Kun ennakoit arkeasi, voit tehdä siitä vähemmän kuormittavaa. Suunnittelemalla voit huomata, onko kuormitusta liikaa.

Suunnittele etukäteen, mitä aiot viikon aikana tehdä. Silloin viikkoon on helpompi valmistautua. Voit myös huomata, onko sinulla tarpeeksi aikaa rentoutumiselle.

Myös rutiinista poikkeavat tapahtumat kannattaa merkitä suunnitelmaan. Suunnitelmaan voit merkitä myös erilaiset tehtävät, kuten kokeisiin lukemisen.

Harjoitus: Arjen suunnittelu

Miksi harjoitusta on hyvä tehdä?

Tässä harjoituksessa ennakoit seuraavan viikon tapahtumia. Näin voit valmistautua viikkoon. 

Voit myös havaita, jos viikko vaikuttaa liian kuormittavalta. Tällöin voit tehdä vähemmän asioita.

Miten harjoitusta tehdään?

Voit tehdä suunnitelman sähköiseen tai paperiseen kalenteriin. Jos käytät paperista kalenteria, säilytä sitä näkyvällä paikalla.

Tee aina viikonloppuisin suunnitelma tulevaa viikkoa varten. Voit pyytää apua esimerkiksi perheenjäseneltäsi.

Tee näin: 

  1. Merkitse ensin jokaisen päivän kohdalle säännölliset menot. Näitä voivat olla esimerkiksi koulu ja harrastukset.
  2. Merkitse sitten poikkeavat menot. Näitä voivat olla vaikka hammaslääkäri tai juhlat.
  3. Kirjoita kalenteriin näkyville lista asioista, joita sinun pitää sillä viikolla tehdä. Näitä voivat olla esimerkiksi kokeeseen lukeminen tai kurssille ilmoittautuminen.
  4. Tarkastele tulevaa viikkoasi. Mitkä päivät näyttävät raskailta? Mitkä näyttävät helpommilta? Onko sellaisia päiviä, joiden jälkeen uskot tarvitsevasi lepoa tavallista enemmän?

Muista

Tapoja käyttää kalenteria on monia. Mikään yksi tapa ei ole oikea. Voit kokeilla erilaisia tapoja, jotta löydät itsellesi sopivan.

  • Miten tarkkaan haluat merkitä tekemisesi kalenteriin? Kirjaatko joka tehtävän, esimerkiksi myös suihkussa käynnin ja huoneen siivoamisen? Vai onko kaikkien asioiden merkitseminen sinusta liian stressaavaa?
  • Voit käyttää kalenterissa eri värejä merkitsemään erilaisia menoja. Esimerkki: Harrastusmenot voi merkitä vaikkapa sinisellä, kaveritapaamiset punaisella ja lääkärikäynnit vihreällä.