Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

6. Itsemyötätunnon lisääminen

Lähtökohta siihen, että voit auttaa läheistäsi, on se, että pystyt suhtautumaan itseesi ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Myötätunto itseä kohtaan on erityisen tärkeää haastavissa hetkissä. Tällä sivulla on kaksi itsemyötätuntoharjoitusta.

Itsemyötätunto on lempeää suhtautumista itseen  

Itsemyötätunto tarkoittaa omien vaikeuksien tai kärsimyksen huomaamista ja halua auttaa itseään. Se on lempeyden osoittamista itseään kohtaan silloin, kun on kuormittunut.   

Itsemyötätunto on taito, jota voi kehittää. Harjoittele tuomitsematonta, avointa ja hyväksyvää suhtautumista itseen.   

Voit vahvistaa myötätuntoista suhtautumista tekemällä myötätuntoisia tekoja itsellesi. Kokeile vaikeana hetkenä kannustaa itseäsi ääneen, silittää itseäsi tai hakeutua lämpimän viltin alle lepäämään.

Muista

Nuoren oireilu voi herättää voimakkaita tunteita, kuten ärtymystä, huolta ja epätoivoa. Myös syyllisyyden ja riittämättömyyden kokemukset ovat tavallisia.

Ihmissuhteisiin liittyy aina uuden oppiminen. Kun nuorella on vaikeaa, myös läheinen harjoittelee toimimista uudenlaisessa tilanteessa. Kukaan ei osaa toimia aina toivomallaan tavalla.

  • Itsemyötätunto tarkoittaa kykyä ajatella itsestä hyväksyvästi ja kannustavasti niin, että oma selviytyminen tuntuu helpommalta.
  • Kuuntele ja tarkastele omia tunteitasi ja kokemuksiasi syyllistämättä itseäsi. Kehu ja kannusta itseäsi säännöllisesti.

Harjoitus 6a: Myötätuntoinen suhtautuminen itseen

Miksi?   

Itsesyytökset pahentavat oloasi. Myötätuntoinen suhtautuminen vaikeisiinkin tunteisiin auttaa niiden kanssa pärjäämistä.

Tässä harjoituksessa opit puhumaan itsellesi myötätuntoisesti ja katsomaan itseäsi ja tunteitasi lempeämmin. 

Miten?

  1. Palauta mieleesi muisto tai mielikuva henkilöstä, joka on suhtautunut sinuun erityisen lämpimästi tai kannustavasti. Hän voi olla esimerkiksi sukulainen, opettaja tai vanhempi. Kyseessä voi myös olla eläin, jolta olet saanut lohtua.  
  2. Kun olet saanut henkilön mieleesi, muistele asiaa. Miten myötätuntoinen henkilö suhtautui sinuun? Mitä hän teki tai sanoi? Millaisella äänensävyllä hän puhui? Millä tavalla hän katsoi sinua? Miltä sinusta silloin tuntui?
  3. Mitä ajatuksia ja tunteita sinussa herää, kun muistelet henkilöä nyt? Millaisia ajatuksia kuulet mielessäsi? Miltä kehossasi tuntuu? 
  4. Kuvittele itsesi sitten myötätuntoisen henkilön paikalle. Näe itsesi tämän silmin hyväksyvästi ja kannustavasti. Mitä sanoisit itsellesi tässä hetkessä? Entä mitä kannustaisit itseäsi tekemään? 

Voit kirjoittaa ajatuksiasi alle tai esimerkiksi kirjeeksi itsellesi.

Loading ...

Harjoitus 6b: Myötätuntoharjoitus (4:59) 

Miksi?   

Rauhoitat omaa mieltäsi, ja opettelet myötätuntoista suhtautumista itseäsi kohtaan. 

Miten? 

Tee tämä harjoitus rauhallisessa tilassa tuolissa istuen.  Voit kuunnella tai lukea harjoituksen.

  • Harjoitusta on hyvä tehdä päivittäin ja joskus useammankin kerran päivässä  
  • Harjoitusta on tärkeä tehdä säännöllisesti vähintään 2–3 viikon ajan.    

Säännöllinen harjoittelu saa aikaan kestävämpiä muutoksia.     

Audio file