Программа самопомощи
8. Selviytymismoodit
Selviytymismoodien runsas käyttö aikuisuudessa voi estää omien tarpeiden kohtaamista ja aiheuttaa ongelmia. Selviytymismoodien käyttö vähenee usein itsestään, kun on riittävästi turvaa kohdata haavoittuvuudentunteita.
Selviytymismoodeja ovat
- suojautujan / suorittajan moodi
- mukautujan moodi
- ylikompensoijan moodi
1. Suojautujan tai suorittajan moodissa tunteet suljetaan pois
Suojautujan moodi
Olosi voi olla turta tai levoton. Saatat esimerkiksi puuhailla koko ajan jotain tai juuttua nettiin. Sinun voi olla vaikea keskittyä tähän hetkeen.
Voi olla, että et muista haastavia tilanteita jälkikäteen, koska olet mennyt suojautujan moodiin suojellaksesi itseäsi hankalilta tunteilta. Suojautujan moodi kertoo pohjalla olevasta haavoittuvan lapsen moodista.
Suorittajan moodi
Saatat yrittää suoriutua asioista täydellisesti, ettei kukaan (tai sinä itse) arvostelisi sinua. Omasta jaksamisesta ja omista rajoista huolehtiminen on usein puutteellista.
2. Mukautujan moodissa pyritään miellyttämään
Mukautujan moodissa yrität miellyttää toisia liikaa tai estää heitä olemasta vihaisia sinulle. Koet itsesi hylkäämisen tai huonon kohtelun arvoiseksi tai muita huonommaksi. Tässä moodissa alistutaan ja mukaudutaan.
Jos huomaat itsessäsi mukautujaa, pohdi, miten voisit suhtautua arvostavasti haavoittuvaan puoleesi sekä miten voit huolehtia itsestäsi ja rajoistasi.
Suhtaudu omaan toimintatapaasi kuitenkin lempeästi. Muista, että sille on oma taustansa ja omat syynsä. Sinun ei tarvitse olla heti valmis. Saat tarvita apua.
Jos tämä moodi on sinulle tuttu, hyötyisit jämäkkyystaitojen opettelusta.
3. Ylikompensoijan moodissa taistellaan rankaisevaa tai vaativaa ääntä vastaan
Ylikompensoijan moodiin kuuluu oman haavoittuvuuden kieltämistä, itsetunnon ylikorostamista tai itsen puolustamista hyökkäävästi.
Siihen voi kuulua myös suojautumista, joka ilmenee toisiin kohdistuvana viileänä, epäystävällisenä, vihamielisenä tai hylkäävänä käytöksenä.
Joskus tämä moodi voi näkyä myös raivoamisena, jonka tarkoitus on työntää toiset pois tai estää heitä satuttamasta.
Tässä moodissa tunne voi olla toinen seuraavista
- Olen itse toisia parempi ja kyvykkäämpi.
- Toiset kävelevät yli tai ovat epäluotettavia.
Jos tunnet olevasi taisteluasemissa, yritä pysähtyä ja pohtia, mikä haavoittuvuudentunne sinulla on pohjalla ja mitä tarvitset.
Suhtaudu ymmärtäväisesti siihen, että tunnistat itsessäsi tämän moodin. Olet kokenut tilanteita, jotka ovat olleet satuttavia. Puolustautumisen sijaan kannattaa tutkia omaa haavoittuvuutta ja pyrkiä hyväksymään se.
Muista
Selviytymismoodien tarkoitus on suojata haavoittuvuudentunteilta. Niiden käyttö vähenee usein itsestään, kun tunteiden käsitteleminen tuntuu riittävän turvalliselta.