Self-help program
Tervetuloa ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelmaan
Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?
Ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelma on tarkoitettu sinulle, joka haluat saada tietoa, joka auttaa selviämään ilmastokriisiin herättämän ahdistuksen ja huolen kanssa. Omahoito-ohjelman myötä opit taitoja, joilla vahvistat mielenterveyttäsi ilmastokriisin ajassa.
Ohjelma voi auttaa ymmärtämään sekä omia että muiden reaktioita.
Tämä omahoito-ohjelma keskittyy keinoihin, joita ovat kehittäneet ympäristöpsykologit ja ilmastoasioihin perehtyneet psykoterapeutit. Omahoito-ohjelmassa opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista.
Voit käyttää omahoito-ohjelmaa
- 24/7
- ilmaiseksi
- iästä riippumatta
- nimettömästi ja kirjautumatta
- itsenäisesti tai muun hoidon tukena
- käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat
Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.
Ohjelma rakentuu seuraavista osioista
1. MISTÄ ON KYSE?
Jopa puolet suomalaisista voi kokea ilmastohuolta tai -ahdistusta. Näiden tuntemusten kanssa elämiseen on olemassa tukea ja keinoja.
Tässä osiossa opit ymmärtämään itseäsi ja omia reaktioitasi. Opit perusperiaatteita siitä, miten voit vahvistaa omaa hyvinvointiasi ilmastokriisin ja siihen liittyvän ahdistuksen keskellä.
2. TYÖKALUJA
Harjoituksissa pohdit
- mitä kaikkea ilmastoahdistuksesi pitää sisällään.
- mistä ilmastoahdistuksesi kertoo.
- miten ilmastoahdistuksen kanssa voi elää.
Voit oppia sietämään ilmastoahdistusta paremmin. Harjoitusten avulla voit löytää oman suhtautumistapasi sekä sopivia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin.
Haastat tarvittaessa ajatuksiasi ja toimintamallejasi. Harjoittelemalla opit uusia tapoja suhtautua omiin ja ehkäpä myös toisten ihmisten reaktioihin.
3. EVÄITÄ JATKOON
Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.
Saat lisätietoa siitä, miten voit sietää epävarmuutta. Saat myös tietoa siitä, mistä voit tarvittaessa hakea lisää apua.
Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.
Mikä omahoito-ohjelma on?
Omahoito-ohjelma
- perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
- koostuu kolmesta osiosta
- sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa
Tämä on myös ammattilaisen työkalu
Omahoito-ohjelmaa voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.
Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista sekä pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.
Huom!
Jos koet, että oireesi ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua!
Muistilista aloitukseen
Missä vain, milloin vain
Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Katso videoita puhelimellasi, tai vietä kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.
Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta
Uusien taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää.
Harjoituksia kannattaa tehdä ensin helpoissa tilanteissa. Sen myötä oppimasi keinot auttavat sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.
Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.
Sinulla on mahdollisuus muutokseen
Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää.
On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja.
Tämä omahoito-ohjelma on toteutettu yhteistyöprojektina. Yhteistyöorganisaatiot: PlanWe -verkosto sekä Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke (MIELI ry 2023–2025). Lisäksi ympäristöahdistustutkija Panu Pihkala on asiantuntijana kommentoinut omahoito-ohjelmaa.