Jiõččhåidd-programm
2. TYÖKALUJA
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia.
Harjoitusten kautta
- muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi
- otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi
- pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.
Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit tallentaa mieluisia harjoituksia esimerkiksi tietokoneesi kirjanmerkkeihin tai ottaa kuvakaappauksia puhelimellasi.
Keinoja kohti muutosta
Tässä osiossa haastatte sekä sinun että lapsesi ajatuksia ja toimintamalleja. Harjoittelemalla opitte uusia tapoja suhtautua tilanteisiin. Avaimet onnistumiseen ovat teillä, sillä olette yhdessä lapsesi kanssa perheenne hyvinvoinnin parhaat asiantuntijat.
Seuraavaksi opitte keinoja, joiden avulla on mahdollista saada hankalaan tilanteeseen helpotusta. Osa niistä voi olla teille entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.
Toivottavasti löydätte teille sopivia keinoja, joita voitte arjessanne hyödyntää. Tutustu ensin keinoon itse ja pohdi, sopisiko se sinulle tai lapsesi kanssa käytettäväksi.
Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettanne ja toivot muutosta.
Miten harjoituksia tehdään?
Mistä aloitan?
Voit tutustua niihin missä järjestyksessä haluat tai valita vain itsellesi sopivimmat.
Harjoitukset, jotka koette erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Paljonko varaan aikaa?
Harjoitukset vaihtelevat pituudeltaan ja sisällöltään.
Harjoituksille on tärkeää varata riittävästi aikaa. On tärkeää, että teet niitä, vaikka se välillä tuntuisi haastavalta.
Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistänne muutoksista tulee kestävämpiä.
Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Lapsi tarvitsee apua ja ohjausta
Pyörällä ajamisen harjoittelussa olennaista on edetä lapsen tai nuoren ehdoilla. Vanhempien tehtävänä on luoda harjoittelun ilmapiiristä turvallinen, myönteinen ja kannustava. On myös hyvä muistaa, ettei lasta pysty varjelemaan jokaiselta kaatumiselta. Jos harjoittelu on sopivan tasoista, vie jokainen yritys uutta taitoa eteenpäin.
Kun pyöräily sujuu jo hienosti ilman apupyöriä tai kaatumisen pelkoa, voi lapsi vielä tarvita sitä, että aikuinen muistuttaa jarruttamisesta ja liikennesäännöistä.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. Se voi myös edetä eri tahtiin sinulla ja perheelläsi.
Tee silti sopimus sekä itsesi että perheesi kanssa: kokeilkaa tämän omahoito-ohjelman ohjeita, ja arvioikaa vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Saatte tässä osiossa työkaluja perheenne myönteisen ilmapiirin vahvistamiseen ja ajattelutapojenne uudistamiseen. Tehkää harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat teille tarpeellisilta. Muista kuunnella omia ja lapsesi voimavaroja.