Jiõččhåidd-programm
Miten tunteet vaikuttavat?
Tunnekokemusten voimakkuus vaihtelee ihmisestä ja tilanteesta toiseen. Tunteet eivät itsessään ole haitallisia, mutta niiden pohjalta syntyvä toiminta voi olla.
Milloin tunteista on haittaa?
Kun tekee virheen tai unohtaa jotain, on normaalia kokea pettymystä tai jopa vihaa. Kielteisen tunteen tarkoitus on valmistaa meitä muuttamaan olosuhteita paremmiksi. Tunne virittää kehoa ja mieltä sekä synnyttää tarpeen toimia.
Ongelmia syntyy, jos toimii tunteen mukaan harkitsematta seurauksia. Esimerkiksi harmistus virheestä saattaa synnyttää halun heittää puhelimen pois kädestä tai häipyä kokouksesta. Se ei kuitenkaan ole rakentava tapa toimia. Kun tunneaalto laantuu, asian tiedostaa.
Jos tunnekokemus on voimakas tai harkinta ei onnistu, voi olla hankalaa pysäyttää toimimisen tarve. Kokemuksen ja harjoituksen myötä tässä voi kuitenkin kehittyä.
Millaisia ajatuksia tunteen taustalla on?
Moni uskoo, että tilanne itsessään herättää tunteen. Tosiasiassa tunteeseen vaikuttaa oleellisesti se, mitä ajattelee tapahtuneen.
Esimerkiksi oma virhe herättää eri ihmisissä erilaisia reaktioita. Toisia omat virheet eivät juuri hetkauta. Toiset menevät suunniltaan pienenkin epäonnistumisen takia. Usein taustalla on erilainen tulkinta siitä, mitä virhe merkitsee.
Miten tunteita voi hallita?
Tunteiden paremmassa hallinnassa on keskeistä ymmärtää, että tunne on vain tunne. Tunteita tulee ja menee, eivätkä ne ole vaarallisia. Tunteita ei ole hyödyllistä estää tai tukahduttaa. Aina se ei ole mahdollistakaan.
Kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Millaisiin tilanteisiin hakeudut ja millaisissa voimissa? Miten tulkitset tunteita herättäneen tilanteen? Miten käyttäydyt? Miten voisit vähentää tunteiden aiheuttamaa vahinkoa?
Tarkastele tunteiden hallintaasi 1. olosuhteiden, 2. tulkintojen ja 3. toiminnan kautta.
1. Olosuhteet
Millaisissa tilanteissa tunteet aiheuttavat sinulle eniten hankaluuksia? Voisitko vähentää tällaisiin tilanteisiin hakeutumista?
Alkoholi ja muut päihteet voimistavat tunteita ja heikentävät harkintakykyä
- Harkitse etukäteen, milloin haluat vaikuttaa käyttäytymiseesi päihteitä käyttämällä.
- Hae tarvittaessa apua käytön vähentämiseen tai lopettamiseen.
Monet hermostuvat herkemmin väsyneenä
- Huolehdi riittävästä levosta, ja pyri säännölliseen elämänrytmiin.
- Jos aamut ovat vaikeita, sovi läheistesi kanssa heräämisrauhasta, jonka aikana ei keskustella tai vaadita keneltäkään mitään.
Nälkä voi aiheuttaa kiukkua
- Jo pienemmätkin verensokerin vaihtelut voivat vaikuttaa oloon. Olisiko hyvä pitää mukana välipalaa siltä varalta, että ruokailuvälit venyvät ja pinna kiristyy?
2. Tulkinta
Tapahtumat värittyvät jatkuvasti omilla oletuksilla ja tulkinnoilla. Tunteet saattavat muuttaa ajatuksia jopa räikeän vääristyneiksi. Maailma ja muut ihmiset voivat silloin tuntua todellisuutta raskaammilta.
Äärilaitoihin ajautuvat tulkinnat ylläpitävät tai voimistavat tunnetta ja kurjaa oloa. Tulkintojen kyseenalaistaminen ja muuttaminen taas voi helpottaa oloa ja vähentää tarvetta toimia.
Alla on esimerkkejä ajatuksista, jotka voivat voimistaa tunnetilaa ja kärjistää tilannetta.
3. Toiminta
Mitä teet, jos tunteet kuumenevat? Mitä et haluaisi tehdä?
- Jos sinulla on tapana huutaa muille, voit päättää jatkossa kirjoittaa sanottavasi.
- Monille luonteva keino on poistua tilanteesta toiseen huoneeseen tai ulos rauhoittumaan.
- Joillekin riittää muutama rauhallinen hengitys.
Jos ongelma koskettaa muitakin kuin sinua, voitte pohtia sopivia toimintatapoja yhdessä.
Muista
Tunteet eivät itsessään ole vaaraksi, mutta ne saattavat johtaa haitalliseen toimintaan. Tunteiden aiheuttamiin ongelmiin voi vaikuttaa olosuhteiden sekä omien ajatusten ja toiminnan kautta.