Skip to main content

Jiõččhåidd-programm

12. Opi tunteistasi

Tunteet eivät ole haitallisia, mutta ne voivat johtaa harkitsemattomaan toimintaan. Jos keskittymisvaikeuksien taustalla on ADHD-oireisto, voi tunne-elämä olla hyvin ailahtelevaa.  

Harjoitus 12a: Tunnetta voimistavien ajatusten haastaminen

Miksi?

Kun harjoittelet eri tilanteiden analysointia, voit oppia tunnistamaan tunteisiisi vaikuttavia ajatuksia. Näin pystyt muokkaamaan ajatuksiasi ja toimintaasi ennen kuin päädyt ikäviin tilanteisiin.  

Tämän harjoituksen avulla voit tunnistaa ja kyseenalaistaa ajatuksiasi. 

Miten?

Analysoi jotakin viimeaikaista tilannetta, jossa koit voimakkaita ja epämiellyttäviä tunteita. Jos mahdollista, valitse sellainen tilanne, jossa tunteet saivat sinut käyttäytymään tavalla, jota kaduit myöhemmin. 

1. Tilanteen tunnistaminen 

Kirjoita tähän oma tilanteesi tarkasti, mutta mahdollisimman neutraalisti. Mitä todella tapahtui?

Loading ...

2. Omien ajatusten tunnistaminen 

Kirjoita tähän tilanteessa mielessäsi käyneitä, hassujakin ajatuksia.

Loading ...

3. Ajatusten kyseenalaistaminen

Ovatko edellä mainitut ajatukset totta? Onko niissä tunteen tuomaa äärimmäisyyttä tai ehdottomuutta? Miten niitä voisi muotoilla uudestaan? Kirjoita tähän uusia, rauhassa harkittuja ajatuksia tilanteesta.

Loading ...

4. Ajatusten muokkaaminen totuudenmukaisemmiksi 

Loading ...

Huomaatko, kuinka tunteiden muokkaaminen muuttaa suhtautumistasi todelliseen tapahtumaan? Muuttaako se myös suhtautumistasi toisiin ihmisiin?

Jos tilanteiden tunnistaminen ja analysointi tuntuu vaikealta, voit yrittää tehdä sitä yhdessä läheisen kanssa. 

Harjoitus 12b: Liikennevalotekniikka

Miksi?

On mahdollista oppia hillitsemään itseään paremmin. Jos kärsit harkitsemattomasta toiminnasta, harjoittele liikennevalotekniikkaa.

Tässä harjoituksessa opit vaikuttamaan käyttäytymiseesi.

Miten?

Kun huomaat olevasi tilanteessa, jossa yleensä toimit ajattelematta, toimi seuraavien vaiheiden mukaisesti: 

  1. Kuvittele mielessäsi iso punainen pallo. Punainen valo tarkoittaa, että täytyy pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä on tapahtumassa. Missä tilanteessa olet, ja mitä haluaisit tehdä? 
  2. Kuvittele sen jälkeen punaisen pallon tilalle keltainen pallo. Käy läpi erilaisia ratkaisuja tilanteeseen. Valitse, mitä aiot todella tehdä, ja perustele se itsellesi.   
  3. Kun olet aivan varma ratkaisustasi, vaihda vihreälle ja toteuta ratkaisu.  

PUNAINEN = PYSÄHDY. Mitä olet tekemässä? 

KELTAINEN = AJATTELE. Mitkä muut vaihtoehdot ovat mahdollisia? 

VIHREÄ = TEE. Hyväksy seuraukset.  

Kun aloitat tekniikan harjoittelemisen, valitse ensin vain yksi tilanne, jossa sinulla on tapana toimia harkitsemattomasti. Kokeile tekniikkaa, kun olet seuraavan kerran siinä tilanteessa. 

Opettele vähitellen ajattelemaan tai näkemään punainen väri heti, kun tilanne esiintyy. Esimerkiksi kun kirjoitat vihaista viestiä, voit kuvitella näkeväsi aina punaisen esteen, joka poistuu vasta sitten, kun olet käynyt keltaisen harkintavaiheen läpi.  

Jos olet tottunut nopeaan toimintaan, voi tekniikka tuntua todella kömpelöltä. Jos haluat asiaan muutosta, on sinun opittava hidastamaan toimintaasi. Harjoituksen avulla se on mahdollista. 

Muista

Tunteet eivät itsessään ole vaaraksi, mutta ne saattavat johtaa haitalliseen toimintaan. Tunteiden aiheuttamiin ongelmiin voi vaikuttaa olosuhteiden sekä omien ajatusten ja toiminnan kautta.