Skip to main content

Iešdikšunprográmma

1. Vastuun ottaminen

Ihmiset eivät reagoi tunteisiinsa vaistonvaraisesti tai sattumanvaraisesti, vaan taustalla on päätös.

Ihminen arvioi suututtavaa tilannetta salamannopeasti. Hän harkitsee, mitä voi tai kannattaa tehdä, ja toimii sen mukaisesti. Nämä ajatukset ovat kuitenkin niin nopeita ja automaattisia, ettei niitä välttämättä ennätä tunnistaa eikä tiedostaa.

Tunteen purkamisen takana on päätös

Ennen toisen haukkumista, keskisormen näyttöä, riehumista, lyöntiä tai huutoa ihminen tekee nopean päätöksen toimia tietyllä tavalla. Päätöksellään ihminen oikeuttaa käytöksensä ajattelemalla esimerkiksi: ”minulla on oikeus antaa samalla mitalla takaisin”.

Taustalla voi olla esimerkiksi avuttomuus tai vihantunne, jonka haluaa purkaa nopeasti. Olo voi tuntua helpottuvan, kun tunteen purkaa toimintaan. Usein purkaminen tapahtuu jollain aiemmin opitulla, tutulla tavalla. Hetken päästä kuitenkin huomaa tehneensä jotakin typerää, mitä joutuu katumaan.

Toimintansa voi valita

Suuttumisen hetkellä viriäviä ajatuksia kannattaa tutkia. Se, että ”päässä naksahtaa” tai ”kaikki pimenee”, ei pidä paikkaansa.

Jos ärsyttämässä olisi jättiläinen tai kokonainen armeija, harvalla naksahtaisi niin, että lähtisi hyökkäämään yksin ylivoimaa vastaan. Ihminen harkitsee ensin toimintansa aiheuttamat mahdolliset seuraukset itselleen. Vasta sen jälkeen hän tekee päätöksen taistelusta, alistumisesta tai pakenemisesta.

Tunnista väkivaltaan johtava ajatteluketjusi

Jotta on mahdollista toimia vastuullisesti, täytyy oma ajatteluketju tunnistaa ja ymmärtää.

Kysy itseltäsi:

  • Mitä ajattelin juuri ennen haukkumista, huutamista, riehumista tai lyöntiä?
  • Minkä päätelmän takia valitsin väkivaltaisen toiminnan tai riidan kasvattamisen?
  • Miksi en lähtenyt pois tai laskenut sataan?

Jos olet tehnyt väkivaltaa, voi olla ahdistavaa ajatella sitä hetkeä, jolloin päätit toimia rakentavan sijaan tuhoavasti. Asian ajatteleminen usein hävettää tai herättää syyllisyydentunteita.

Se kannattaa silti tehdä, koska se on ainoa tapa ymmärtää, mitä ajattelun ja toiminnan ketjussa tapahtuu. Näin siihen voi myös vaikuttaa.

Käyttäytymistavan valinta kannattaa tehdä tietoisesti. Harkitsemalla voi jokaisessa tilanteessa valita oikean toimintatavan.

Väkivalta on aina omalla vastuulla

Jotkut hyväksyvät väkivallan. Kaveri- tai harrastusporukan mielipide saattaa tehdä eri mieltä olemisen vaikeaksi, jolloin paine väkivallan käyttöön voi kasvaa.

Jos ympärillä olevat ihmiset ajattelevat väkivallasta myönteisesti ja ehkä käyttävätkin sitä, saattaa väkivalta tuntua oikeutetulta.

Väkivalta ei kuitenkaan koskaan ole oikea valinta. Väkivallan vaikutukset ovat aina vakavat. Väkivaltainen käytös on aina omalla vastuulla riippumatta siitä, mitä muut sanovat.

Vaihtoehtoja on

Väkivallalle voi aina miettiä vaihtoehdon. Pahaa oloaan voi purkaa rakentavalla ja ei-haitallisella tavalla. Hankalissa tilanteissa voi toimia etukäteen miettimillään tavoilla.

Vaikka tunne yrittääkin ottaa vallan, kaveriporukka painostaa väkivaltaan tai omat aiemmat toimintatavat olisivat olleet tuhoavia, voi käyttää järkeään ja valita keinon purkaa aggressio tavalla, josta ei koidu hankaluuksia jälkikäteen.

Opettele ohittamaan haastavat tilanteet

On helppo vierittää vastuu omista teoista muille. Ärtymys, huono päivä, hormonit tai toisen tyhmä ilme eivät oikeuta väkivaltaan, eivätkä ne ole lieventäviä asianhaaroja oikeudessakaan. Itsepuolustus on sallittu, mutta sekin vain tilanteeseen sopivissa rajoissa.

Kannattaa arvioida, onko asia riitelyn arvoinen. Tee tietoinen päätös olla lähtemättä mukaan. Ärsyttäjiä maailmassa riittää, mutta aina ei kannata ärsyyntyä.

Jos lähtee mukaan, toimii itse asiassa juuri ärsyttäjän toivomalla tavalla. On mahdollista vain olla huomioimatta asiaa.

Esimerkki aggression hallinnan pettämisestä

Ranskalainen jalkapalloilija Zidédine Zidane ajettiin ulos MM-finaalista vuonna 2006. Zidane hermostui ja menetti malttinsa, kun italialaispuolustaja Marco Materazzi solvasi hänen perhettään, äitiään ja sisartaan. Zidane puski Materazzia törkeästi rintaan.

Zidane sai punaisen kortin, ja hänen hieno pelaajauransa päättyi ulosajoon. Seuraukset olivat suuret myös Ranskan joukkueelle, sillä Zidanella oli ollut merkittävä rooli Ranskan rangaistuspotkujen suorittajana. Ottelu eteni tasatilanteessa rangaistuspotkuihin, ja Italia voitti maailmanmestaruuden.

Zidane selitti myöhemmin, että hänen oli pakko reagoida Materazzin sanomisiin, koska muuten se olisi tarkoittanut, että puheet olivat totta. Onko asia mielestäsi näin?

Tappeleminen ja ryhmäpaine

Tappelemisella ei yleensä saavuta kunnioitusta ryhmässä. Arvostusta saa henkilö, joka säilyttää hermonsa ja asiallisuutensa tiukoissakin tilanteissa.

Kannattaa miettiä etukäteen, mihin joukkoon haluaa kuulua: väkivaltaisiin vai niihin, joilla on vaihtoehtoja. Väkivallan käytöllä osoittaa piittaamattomuutta yhteiskunnan asettamia oikean ja väärän rajoja kohtaan.

Väkivaltainen käytös lisää väkivaltaa. Jokainen voi omalla päätöksellään välttää sellaisia porukoita, jotka hyväksyvät ja oikeuttavat väkivallan.

Väkivallan käyttö voi olla myös keinottomuutta. Siksi kannattaa harjoitella monenlaisia keinoja tulla toimeen tunteidensa kanssa. 

Alkoholi

Alkoholi saattaa madaltaa kynnystä väkivaltaan. Alkoholi ei sovi kaikille. Joidenkin on pidättäydyttävä siitä täysin välttääkseen väkivaltaa.

Mikäli tarvitset tietoa alkoholinkäyttösi arvioimiseen, tee AUDIT-kysely tai tutustu alkoholin liikakäytön omahoito-ohjelmaan.

Muista

Suuttumisen hetkellä viriäviä ajatuksia kannattaa tutkia. Se on ainoa tapa tiedostaa oma ajattelu ja toiminta.