Iešdikšunprográmma
3. EVÄITÄ JATKOON
Suunta eteenpäin
Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta tietoa ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi.
Tässä vaiheessa aggression omahoito-ohjelmaa olet jo kenties huomannut, että vaikeiden tunteiden kanssa toimeen tuleminen on tietoa itsestä sekä kehon ja mielen toiminnoista. Se on myös käsitysten ennalta tarkastelua ja päätöksiä.
Tiettyjä ohjeita seuraamalla voit toimia haastavissa tilanteissa. Se vaatii hieman etukäteen opettelua ja omia pohdintoja. Sitä kautta saat käyttökelpoisia välineitä haastaviin tilanteisiin. Voit olla rauhallisempi ja hallita toimintaasi paremmin.
Harjoitus tekee mestarin
Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös tunteiden hallinnan oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen taitojen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.
Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun
Uimisen tekniikka pitää ensin opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa.
Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä.
Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä taitoa esimerkiksi viikon ajan.
Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.