Iešdikšunprográmma
2. TYÖKALUJA
Aggressiontunteen kanssa toimeen tuleminen on opeteltavissa. Väkivaltaista käytöstä ei tarvita missään. Jokainen voi itse päättää, ettei käytä väkivaltaa koskaan.
Keinoja kohti muutosta
Hyvä uutinen on, että omia reaktioita, tunteita ja toimintaa voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet jo valmiiksi oman mielesi paras asiantuntija.
Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada liika aggressiivisuus paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.
Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.
Miten harjoituksia tehdään?
Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.
Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.
Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.
Anna aikaa muutokselle
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee tehtäviä sen mukaan, mitkä tehtävät tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.