Программа самопомощи
8. Tunteiden vaihtelu
Mistä tunteesta on oikeastaan kyse?
Tunteiden herääminen ja tunteen mukaan toimiminen saattaa tapahtua niin nopeasti, että vasta jälkikäteen huomaa, mitä oikein tapahtui.
Nopeimmin syttyvä tai voimakkaimmin koettu tunne ei kuitenkaan välttämättä ole olennaisin. Esimerkiksi vihantunteen takana voi olla pettymys, loukkaantuminen, häpeä tai avuttomuus.
Tunteet voidaan jakaa ensisijaisiin ja toissijaisiin tunteisiin.
Ensisijaiset tunteet
Ensisijaiset tunteet ovat luonnollisia ja perusteltuja reaktioita tapahtumiin. Rakkaan ihmisen kuolema aiheuttaa surua. Jos ystävä peruu tapaamisen, se harmittaa. Loukatuksi tuleminen herättää kiukuntunteen.
Toissijaiset tunteet
Toissijaiset tunteet taas ovat reaktioita ensisijaisiin tunteisiin ja/tai ajatuksiin.
Esimerkiksi toivottomuus on yleensä toissijainen tunne. Se voi koostua ensisijaisesta surusta tai pettymyksestä sekä ajatuksesta, että asiat eivät voi muuttua paremmiksi.
Myös viha voi olla toissijainen tunne. Jos vihan ääreen pysähtyy, löytyy sen takaa usein jokin haavoittunut ensisijainen tunne.
Ensisijaisen tunteen löytäminen helpottaa vuorovaikutusta
On tärkeää oppia havaitsemaan ensisijainen tunne ja pyrkiä toimimaan sen mukaan. Tällöin itseilmaisusta tulee selkeämpää ja väärinymmärrykset vuorovaikutustilanteissa vähenevät.
Esimerkiksi viha voi tuntua voimakkaimmalta tunteelta sekä ohjata ajattelua ja toimintaa. Sen mukaan toimiminen voi kuitenkin olla tehotonta tai tuhoavaa.
Ensisijaisten tunteiden havainnointi, sanoittaminen ja kuvaaminen toimii usein myös keinona säätää tunteen voimakkuutta.
Itsehavainnoinnin harjoittelu
Mielensisäisten tapahtumien, kuten ajatusten ja tunteiden, havainnointi ja kuvailu on huomattavasti vaikeampaa kuin ulkoisen maailman havainnointi ja kuvailu.
Se on kuin uuden soittimen soiton aloittaminen. Ensin opetellaan, kuinka instrumentista saadaan ääni. Seuraavaksi opetellaan sävelet, ja tämän jälkeen päästään harjoittelemaan jonkin helpon kappaleen soittamista. Itsehavainnoinnin ja läsnäolon taidot vaativat nekin paljon harjoittelua.
Harjoitus: Havaitse, tunnista ja sanoita tunne
Tavoite
Harjoittelet tunteiden havainnointia, tunnistamista ja sanoittamista. Se johtaa parempaan itseymmärrykseen ja sujuvampaan vuorovaikutukseen.
Ohje
Mieti alla olevia tilanteita ja reaktioitasi niissä. Halutessasi kirjoita vastauksesi vastauslaatikoihin.
Mieti tilannetta, jossa loukkaannut jonkun sanoista. Suutut, ja ilmaiset sen toiselle.
Jos sen sijaan pystyt kuvaamaan ensisijaista tunnetta vihan takana, myös toisen reaktio on erilainen. Näin voi toimia esimerkiksi sanomalla ”Se, mitä sanoit, loukkasi minua”.