Skip to main content

Программа самопомощи

Entä jos minulla ei ole työtä?

Jos sinulla ei ole työpaikkaa, on hyvä pohtia, mistä saisit tukea työelämään paluuseen. Jos sinulla on hoitokontakti, kannattaa sinun keskustella asiasta oman ammattilaisesi kanssa.

Vaihtoehtoisia reittejä työelämään on useita. Sopivimman polun valinta riippuu voinnistasi ja kuntoutumisestasi.  Tarkoituksena on edetä jaksamisen mukaan vähitellen.

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen

Jos olet työtön, ilmoittaudu TE-palveluihin työnhakijaksi. TE-palvelut tarjoavat apua työnhakuun ja osaamisen kehittämiseen. Myös työkokeiluja ja uravalmennusta on saatavilla.

Jos kuntoudut vielä, kannattaa siitä kertoa TE-palveluihin ilmoittautumisen yhteydessä. Näin sinulle osataan tarjota palveluita, jotka ovat voimavaroihisi nähden sopivia.

Myös sairauslomalla voi ilmoittautua TE-palveluiden asiakkaaksi. Sairausloman aikana työnhakijalle ei tarjota työtä eikä muitakaan palveluita.

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu

Työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) saa tukea, jos on pitkäaikaistyötön ja työllistymisessä on ollut vaikeuksia tai sairaudesta kuntoutuminen on kesken. Sitä varten tarvitaan lähete joko TE-toimistosta tai aikuisten sosiaalityöstä.

TYP tarjoaa erilaisia tukimuotoja. Tilanne ja voimavarat huomioidaan yksilöllisesti, ja tuki suunnitellaan niiden mukaan.

Tarkoitus on päästä kokeilemaan työtä tai opiskelua omien voimavarojen mukaisesti. Monialaisessa yhteispalvelussa tehdään yhteistyötä Kelan kanssa.

Ammatillinen kuntoutus

Jos olet sekä työtön että sairastunut, voi sinulla olla mahdollisuus myös eläkelaitoksen ja Kelan tarjoamiin ammatillisen kuntoutuksen palveluihin.

Osakuntoutustuki ja osa-aikainen työkyvyttömyyseläke

Osakuntoutustukea ja osa-aikaista työkyvyttömyyseläkettä on mahdollista hakea myös ilman työsuhdetta. Mikäli et ole töissä, voit selvittää mahdollisuutesi työttömyysetuuden saamiseen soviteltuna siltä ajalta, jolloin saat osakuntoutustukea tai osa-aikaista työkyvyttömyyseläkettä. Ota yhteyttä työttömyysturvasi maksajaan eli Kelaan tai työttömyyskassaan.

Uskalla pyytää apua

Tärkeintä on, että pyydät tarvittaessa apua ja tukea työhön paluuseen. Joskus voi käydä niin, että sopivien palveluiden löytäminen kestää tai tarvitset useita eri palveluita. Joskus taas asiat selviävät nopeasti ja työpaikka löytyy helposti.

Tietoa eri vaihtoehdoista

Miten työttömyys vaikuttaa hyvinvointiin ja arkeen?

  • Alttius psyykkiselle kuormitukselle ja oireilulle kasvaa
  • Tunne omasta pystyvyydestä heikkenee
  • Toimeentulo vaikeutuu
  • Arki ja sosiaaliset suhteet muuttuvat, kun ei kuulu työyhteisöön
  • Työttömyyden pitkittyessä työnhaku- ja työtaidot alkavat kaivata päivitystä

Miksi työnhaku kannattaa?

Työssäkäynti vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin, terveyteen ja mielialaan. Sen myötä

  • tunne omista vaikutusmahdollisuuksista lisääntyy
  • elämänlaatu paranee, ja arki rytmittyy
  • osallisuus ja tunne siitä, että kuuluu johonkin, lisääntyvät

Muista

Työllä on runsaasti positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin, joten sitä kannattaa tavoitella!