Skip to main content

Программа самопомощи

Milloin alkoholista on riippuvainen?

Keskeinen runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvä riski on alkoholiriippuvuuden kehittyminen. Vaikka alkoholi on laillista, se ei ole vaaratonta. Useimpien päihteiden tavoin se aiheuttaa sekä psyykkistä että fyysistä riippuvuutta.

Haitoista huolimatta alkoholi on monille keskeinen osa elämää. Kyseessä ei aina ole tietoinen valinta. Se voi olla sivutuote siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan tilanteissa, joissa käytetään alkoholia.

Osalle alkoholinkäyttö liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, kuten kavereiden tapaamiseen. Toisille alkoholista muodostuu tapa rentoutua kotona stressaavan päivän tai työviikon jälkeen.

Alkoholinkäytön rajoittaminen tai lopettaminen on usein vaikeaa juuri siksi, että tällaisista elämäntavoista ei halua luopua.

Psyykkinen riippuvuus

Psyykkiselle riippuvuudelle on ominaista se, että tietyt asiat laukaisevat juomishimoa. Niitä voivat olla tunteet, ajatukset tai tapahtumat. Esimerkiksi ärtymys, masennus tai ahdistus ovat tunnetiloja, jotka monilla herättävät juomishaluja.

Psyykkinen riippuvuus perustuu muutoksiin keskushermostossa ja aivojen välittäjäaineissa. Psyykkinen riippuvuus selittää retkahdukset pitkänkin raittiuden jälkeen.

Fyysinen riippuvuus

Fyysinen riippuvuus perustuu siihen, että elimistö mukautuu alkoholin läsnäoloon. Päihtymiseen tarvitaan yhä suurempia annoksia. Hermosolujen mukautumisen takia juomisen lopettaminen aiheuttaa häiriöitä, joita kutsutaan vieroitusoireiksi.

Useimmille miehille noin seitsemän annosta eli 80 g puhdasta alkoholia päivittäin juotuna tuottaa fyysisen riippuvuuden.  

Riippuvuustasoiseen alkoholinkäyttöön ajaudutaan, kun vieroitusoireita aletaan toistuvasti ennaltaehkäistä juomalla lisää alkoholia. Tästä voi seurata päiviä ja viikkoja kestävä kierre, jolloin veren alkoholia ei päästetä koskaan laskemaan niin alas, että vieroitusoireita alkaisi ilmaantua.

Vieroitusoireet

Tavallinen krapula päänsärkyineen ja pahoinvointeineen tarkoittaa lieviä vieroitusoireita.

Viikkoa pidemmästä runsaasta juomisesta seuraa voimakas vieroitustila, joka kestää 3—5 päivää. Siihen kuuluvat vakavat oireet, kuten hikoilu, vapina, pahoinvointi, harhat, tuskaisuus, levottomuus, jano, kouristukset, sydämentykytykset, unettomuus sekä masennus tai sairaalloinen hyvänolontunne.

Vieroitusoireita voidaan lievittää vähentämällä kulutusta vähitellen. Vakavat vieroitusoireet hoidetaan terveydenhuollossa. Voimakkaita oireita ehkäistään lääkkeillä, joilla estetään esimerkiksi alkoholideliriumin ja alkoholiepileptisten kohtausten kehittyminen.

Riippuvuus aiheuttaa sosiaalista haittaa

​Liiallisella alkoholinkäytöllä on usein haitallisia vaikutuksia muihinkin kuin käyttäjään. Alkoholin ongelmakäyttäjä tuottaa surua omaisilleen ja vaikeuksia elämänkumppanilleen.

Ristiriitoja voi syntyä myös työelämässä, jos työt jäävät muiden harteille tai ne tehdään huonosti. Liikenteessä päihtynyt henkilö on vaaraksi muille.

Alkoholin ongelmakäyttäjä usein valehtelee omasta tilastaan sekä itselleen että muille. Valheiden paljastuminen lisää epäluottamuksen ilmapiiriä.

Vanhemmuus ja alkoholi

Päihteitä runsaasti käyttävä vanhempi vaikuttaa lapsesta pelottavalta ja arvaamattomalta. Vanhempien päihteiden käyttö antaa lapselle huonon samaistumismallin.

Lapset usein häpeävät vanhempiensa päihteiden käyttöä. Lapset voivat myös joutua liian varhain ottamaan vastuuta aikuisten asioista.

Alkoholin vaikutusten tunnistaminen

Tunnista vaikutukset -videolla (1:04) asiantuntija kertoo, miten alkoholin vierotusoireita ja pitkäaikaisvaikutuksia voi tunnistaa. Videon avulla voit pohtia, millaisen muutostavoitteen voisit asettaa itsellesi.