Программа самопомощи
Miten alkoholi vaikuttaa elimistössä?
Elimistö mukautuu alkoholinkäyttöön
Hermosto tottuu ja mukautuu alkoholinkäyttöön. Tällöin samaan haluttuun vaikutukseen vaaditaan yhä suurempia annoksia. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, tavoitellaanko alkoholin avulla humalatilaa, rentoutumista vai esimerkiksi unensaantia. Mukautuminen tapahtuu yksilöllisesti.
Miten mukautuminen vaikuttaa?
Mukautuminen voi näkyä esimerkiksi siten, että alkoholinkäytön jälkeisenä päivänä kokee olevansa ajokunnossa, vaikka elimistössä olisi vielä alkoholia. Tämä voi johtua siitä, että aiemmilla käyttömäärillä alkoholi on poistunut elimistöstä aamuun mennessä. Kun elimistö on mukautunut alkoholinkäyttöön, saattaa illan aikana juoda niin monta annosta, että aamulla alkoholia on elimistössä yhä.
Voimakkaan humalan vaarat
Vaikka alkoholista ei olisikaan riippuvainen, saattavat rajut juomatavat silti vaarantaa terveyttä ja henkeä.
Tapaturmat lisääntyvät jyrkästi annosten kasvaessa. Parin oluen jälkeen onnettomuusriski on yleensä 2–3-kertainen normaaliin verrattuna. Kun humalatila kasvaa 1,5 promilleen, on onnettomuusriski jo 10–20-kertainen.
Nuoret ja tottumattomat saattavat juoda nopeasti ja paljon tajuamatta, että alkoholin imeytyminen kestää jonkin aikaa. Liian nopea ja runsas juominen voi aiheuttaa alkoholimyrkytyksen tai kuoleman.