Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Onko lapsesi jäänyt pois koulusta osittain tai kokonaan? Kaipaatko tietoa kouluakäymättömyydestä? Mietitkö, mistä kouluakäymättömyys johtuu ja miten voit tukea lastasi?

Mitä kouluakäymättömyys on?

Kouluakäymättömyys tarkoittaa tilanteita, joissa koulunkäynnin epäsäännöllisyys ja poissaolot aiheuttavat ongelmia. Kouluakäymättömyys voi olla väliaikaista tai pysyvää. 

Poissaolot vaikeuttavat koulunkäyntiä noin 2–3 prosentilla yläkoululaisista. Myös alakoululaisten kouluakäymättömyys on lisääntynyt.

Koulupoissaolot aiheuttavat ongelmia oppilaille, huoltajille, kouluille ja koko yhteiskunnalle. Koulupoissaoloihin onkin tärkeää puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Mistä kouluakäymättömyys johtuu?

Kouluakäymättömyys voi johtua monista eri syistä. Syitä voivat olla esimerkiksi mielialaoireilu, oppimisen vaikeudet, kotitilanne, sosiaaliset tilanteet, ihmissuhteet koulussa ja neuropsykiatriset haasteet.

Syy on tärkeää huomioida, sillä auttamiskeinot riippuvat tilanteesta.

Miksi tämä ohjelma on suunnattu vanhemmalle ja perheelle?

Perhe on lapsen yksi tärkeimmistä kehitysympäristöistä. Perheen voimavaroilla on merkitystä kaikkien perheenjäsenten hyvinvoinnille.

Lapsen tai nuoren oireilu vaikuttaa koko perheeseen. Vanhemmilla ja perheellä on keskeinen merkitys lasten ja nuorten voinnissa. Vanhemman on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, jotta hän voi selvitä arjesta ja olla lapselleen tukena.

Tässä ohjelmassa vanhemmalla tarkoitetaan vanhemmaksi itsensä kokevia. Perheellä tarkoitetaan sen jäsenten omaa kokemusta perheeseen kuulumisesta.