Omahoito-ohjelma
3. EVÄITÄ JATKOON
Suunta eteenpäin
Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Masentuneena ajatukset pyörivät herkästi menneissä negatiivisissa tilanteissa ja nykyhetkeä tai tulevaisuutta on hankala ajatella. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa.
Harjoitus tekee mestarin
Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös masennuksen työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, ne voivat auttaa sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.
Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun
Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä.
Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.
Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto, kaverille soittaminen tai mikä tahansa myönteisen palautteen antaminen itselle. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.
Joskus masennuksestakin seuraa jotain hyvää
Masennusoireet voivat häiritä elämää ja arkea merkittävästi. Aina niistä ei tunnu olevan juurikaan hyötyä.
Pahimpien oireiden väistyttyä, moni saattaa kuitenkin oppia uusia ja hyödyllisiä näkökulmia. Ylilääkäri Suoma Saarni kertoo videolla (0:55), että jälkeenpäin masennus voi lisätä kiitollisuutta ja itsetuntemusta.
Seuraavalla videolla (2:52) masennusta kokeneet henkilöt kertovat, mitä hyödyllistä he ovat oppineet mielen oireiden myötä.
Käsiteltyään omia epämukavia tunteita moni on oppinut tuntemaan omia rajojaan, itsemyötätuntoa sekä elämäniloa.