Omahoito-ohjelma
Miten ajatukset johtavat toimintaan?
Luvan antamisella tarkoitetaan kaikkia niitä selityksiä ja perusteluita, joita ihminen kertoo itselleen saadakseen toiminnan tuntumaan sallitulta ja haitattomalta.
Tällaisia selityksiä voivat olla esimerkiksi:
- Katselen vain kuvia, enhän minä hyväksikäytä lasta.
- Minä vain juttelen lasten kanssa. En voi mitään sille, jos joku lapsi itse haluaa jutella kanssani seksiasioista.
- Lapsi voi koska tahansa lopettaa keskustelun, jos ei pidä siitä, mistä juttelemme.
- Kuvien katselusta ei ole haittaa kenellekään.
Myönteinen kokemus vahvistaa käytöstä
Siirtyminen lasten seksuaalisesta ajattelusta toiminnan toteuttamiseen edellyttää myös sitä, että toiminta tuntuu tekijästä palkitsevalta ja myönteiseltä.
Esimerkiksi lasta seksualisoivien kuvien katselu verkossa saattaa saada henkilön tuntemaan itsensä virkeäksi stressaavan päivän jälkeen. Kuvien katselu voi herättää seksuaalista kiihottumista, joka tuntuu hyvältä. Chat-keskustelu lasten kanssa voi lievittää yksinäisyyden kokemusta.
Toiminnan päämäärä on hyväksyttävä, toimintatapa ei
Henkilö, joka toimii lasta seksualisoivalla tavalla, pyrkii yleensä tyydyttämään jokaiselle ihmiselle luonnollisia tarpeita. Hän saattaa tavoitella esimerkiksi läheisyyttä, seksuaalisen tarpeen tyydytystä, ystävyyttä, kokemusta pärjäämisestä ja osaamisesta sekä tunnetta siitä, että hallitsee elämäänsä ja sen stressitekijöitä.
Toiminnan tavoite tai päämäärä on yleensä hyväksyttävä. Keinot päämäärän saavuttamiseksi ovat kuitenkin lasta vahingoittavia ja joissakin tapauksissa myös seksuaalirikoksia. Omaa toimintaansa voi muuttaa siten, että tarpeet tyydyttyvät, mutta toiminta ei aiheuta muille eikä itselle vahinkoa.
Muista
Omahoito-ohjelman harjoituksista saat välineitä pohtia sitä, kuinka voisit jatkossa toimia vastuullisemmalla ja lasta kunnioittavammalla tavalla. Löydät myös keinoja lisätä oman elämäsi mielekkyyttä ja omaa hyvinvointiasi.