Omahoito-ohjelma
2. TYÖKALUJA
Lasten ajatteleminen ja näkeminen seksuaalisessa mielessä ovat asioita, joita on tärkeä pysähtyä miettimään.
Seuraavaksi voit erilaisten harjoitusten avulla oppia
- miten mielikuvasi vaikuttavat ajatteluusi, tunteisiisi ja käyttäytymiseesi
- säätelemään ja hallitsemaan lapsiin kohdistuvia seksuaalisia mielikuvia ja ajatuksia sekä niistä nousevia toimintaimpulsseja
- vahvistamaan itsesäätelykeinoja, mikä tukee vastuullista käyttäytymistä ja elämäntapaa
- tunnistamaan, millaiset asiat tai tilanteet saavat sinut ajattelemaan lapsiin kohdistuvia seksuaalisia ajatuksia
- ymmärtämään, minkälaiset mielikuvat lisäävät halua toimia
- tiedostamaan, minkälaisia mielikuvia, ajatuksia, tunteita, kehollisia tuntemuksia ja käyttäytymistä lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus sinussa herättää
Harjoitusten avulla voit myös selvittää, kuinka häiritsevinä tai pakottavina koet lapsiin liittyvät seksuaaliset mielikuvasi.
Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa
On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.
Miten harjoituksia tehdään?
Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.
Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.
Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.
Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä. Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.
Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.