Siirry pääsisältöön

Nettiterapia

Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa. Hoidon pääsee aloittamaan viikon sisällä lähetteen saapumisesta. Terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä arvion nettiterapian soveltuvuudesta myös etäyhteyksien avulla. Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia.

Jos koet tarvitsevasi terapiaa, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sitä kautta voit saada lähetteen nettiterapiaan. Lähetteen voi tehdä kuka tahansa lääkäri, ympäri Suomen. Ahvenanmaalla asuville lähetteen tekee Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

Terapian kulku ja idea

Nettiterapia alkaa yleensä noin viikossa siitä, kun ammattilainen on tehnyt lähetteesi. Ohjelmasta riippuen, terapia kestää 3-4 kuukautta. Tukenasi toimii nettiterapeutti, joka on oireisiisi erikoistunut psykologi tai sairaanhoitaja.

Nettiterapia perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota voit tehdä sinulle sopivaan aikaan missä vain. Itsenäinen työskentely lisää aktiivisuuttasi ja hallinnan tunnetta elämässäsi.

Etenet osio kerrallaan ja opit uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Jokaiselle viikolle on rakennettu noin tunnin kestävä itsenäisesti tehtävä istunto, jonka aikana saat tietoa, pohdit tilannettasi ja hankaluuksiasi ja niiden suhdetta ajatuksiisi, tunteisiisi ja toimintaasi. Näiden istuntojen välissä teet arjen harjoitteita, esimerkiksi päiväkirjan pitämistä.

Nettiterapeutti antaa palautetta, kommentoi tehtäviäsi ja vastaa kysymyksiisi istuntojen välissä. Voit lähettää hänelle viestejä koko terapian ajan.

Edellytyksiä

Onnistunut nettiterapia edellyttää sinulta

  • motivaatiota oppia uusia toimintatapoja
  • sitoutumista itsenäiseen työskentelyyn ainakin kaksi tuntia viikossa muutaman kuukauden ajan
  • nettiyhteyden tietokoneella tai mobiililaitteella
  • pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Nettiterapioihin otetaan täysi-ikäisten lisäksi 16-vuotta täyttäneitä, joiden lääkäri arvioi, että nuori hyötyisi nettiterapiasta. 13-vuotta täyttäneille nuorille on myös oma nettiterapia sosiaaliseen ahdistuneisuuteen.

Näyttöön perustuvaa hoitoa

Helppokäyttöiset nettiterapiat pohjautuvat kognitiivisiin ja käyttäytymisterapeuttisiin menetelmiin. Jo yli kymmenentuhatta ihmistä vuodessa käy nettiterapiaa ja palaute on ollut positiivista.

Monet nettiterapioistamme löytyvät kansallisista Käypä hoito -suosituksista. Internet- tai mobiilivälitteiset, tietotekniikka-avusteiset terapeutin tukemat hoidot eli nettiterapiat ovat laajan tutkimusnäytön perusteella tehokkaita ja käytännössä hyvin toimivia hoitoja. HUSin yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja unettomuuden nettiterapioiden vaikuttavuudet on todettu suureksi 2022 julkaistuissa tutkimuksissa.

Mihin vaivoihin saa nettiterapiaa?

Missä nettiterapia käydään?

Suurin osa nettiterapioistamme käydään Omapolku-nimisessä oppimisympäristössä, johon pääsee kirjautumaan kun lähetteesi on hyväksytty. Voit tehdä nettiterapiaan liittyviä tehtäviä ja istuntoja sinulle sopivaan aikaan, miltä tahansa laitteelta. Saatuasi sähköpostin lähetteesi hyväksymisestä, kirjaudut terapiaohjelmaan verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Joissakin terapiaohjelmissa käytetään mobiilisovellusta. Löydät lisätietoa terapiaohjelmien sivuilta.

Ammattilaiselle

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.