Ammattilaiselle tietoa nettiterapiasta
- Terveydenhuoltolain mukaisesti nettiterapioihin voi hakeutua kaikkialta Suomesta.
- Nettiterapiaan voi lähettää asiakkaita perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, työterveyshuollosta, yksityisestä terveydenhuollosta sekä terveydenhuoltoa tuottavista säätiöistä ja yhdistyksistä.
- Potilaan tulee haluta nettiterapiaan ja olla valmis työskentelemään itsenäisesti eri tehtävien ja sisältöjen parissa noin kaksi tuntia viikossa muutaman kuukauden ajan.
- Potilaalla tulee olla tietokoneen tai mobiililaitteen lisäksi toimiva nettiyhteys, pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti tunnistautumiseen.
- Nettiterapiaa voi käydä itselle sopivina aikoina.
- Aikuisille tarkoitettuihin nettiterapioihin otetaan täysi-ikäisten lisäksi 16-vuotta täyttäneitä, joiden lääkäri arvioi, että nuori hyötyisi nettiterapiasta. Nuorille on myös oma nettiterapia sosiaaliseen ahdistuneisuuteen ja bulimian nettiterapia on tarkoitettu 16-vuotta täyttäneille.
- Jotta lähete voidaan hyväksyä, tulee potilaan ymmärtää kieltä, jolla terapia on saatavilla. Nettiterapiat ovat ajankohtaisesti saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.
- Nettiterapiat ovat kliinisesti vaikuttavia oikein suunnattuna ainoana hoitona ja niitä voidaan käyttää myös muiden hoitojen tukena.
Nettiterapia perustuu potilaan itsenäiseen työskentelyyn ja kognitiivisterapeuttisiin harjoituksiin. Potilasta tukee HUSin häiriöön erikoistunut nettiterapeutti koko ohjelman ajan.
Lisää nettiterapioiden ideasta ja kulusta voit lukea Tietoa nettiterapiasta -sivulta.
Suurin osa nettiterapioistamme käydään Omapolku-alustalla, johon pääsee kirjautumaan kaikilta laitteilta. Potilas voi tehdä nettiterapiaan liittyviä tehtäviä ja istuntoja hänelle sopivaan aikaan, missä vain.
Jotkut terapiaohjelmat, kuten unettomuuden nettiterapia suoritetaan mobiilisovelluksella.
Terveydenhuollon ammattilaisena pääset kirjautumaan ja tutustumaan palveluun organisaatiosi tunnuksilla tai terveydenhuollon varmennekortilla. Potilas, jonka lähete nettiterapiaan on hyväksytty, pääsee kirjautumaan esimerkiksi pankkitunnuksillaan ja näkee terapiaohjelmansa palvelun etusivulla.
Nettiterapeutit ovat HUSin työntekijöitä. He ovat kyseiseen häiriöön erikoistuneita psykologeja tai sairaanhoitajia ja heidät on koulutettu toimimaan nettiterapeutteina.
Nettiterapeutti seuraa potilaan etenemistä ja vastaa hänen kysymyksiin viestitellen koko nettiterapian ajan. Terapian alkaessa potilas ja terapeutti keskustelevat kerran myös puhelimitse.
Nettiterapiahoito on terveydenhuoltolain mukaisesti potilaan valinnanvapauden piiriin kuuluva palvelu. Kokonaiskustannus ohjautuu automaattisesti potilaan hyvinvointialueen tai Helsingin kaupungin maksettavaksi. Lähettävän lääkärin tarvitsee ainoastaan tehdä lähete.
Ahvenanmaalla asuville lähetteen tekee Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Nettiterapia on tehokasta ja hyvää hoitoa potilaalle. Muun muassa ahdistuneisuushäiriöiden ja masennuksen Käypä hoito -suositukset puoltavat nettiterapiaa.
Nettiterapiat on todettu useassa tieteellisissä tutkimuksissa tehokkaiksi ja käytännöllisiksi hoitomuodoiksi. Meta-analyysissään Andrews ym. (2018) toteavat 53 nettiterapiatutkimuksen efektikoon olleen suuri (g = 0,80). Ritola ym. (2022) toteavat tutkimuksessa HUSin yleistyneen ahdistuneisuushäiriön nettiterapian vaikuttavuuden kokonaisefektin olevan suuri (d = 0,97). Unettomuuden nettiterapian efektikoko oli Stenberg ym. (2022) tutkimuksessa erittäin suuri (d = 1,45).
- Ahdistuneisuushäiriöiden Käypä hoito -suositus (kaypahoito.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
- Depression Käypä hoito -suositus (kaypahoito.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
- Andrewsin ym. meta-analyysi 2018 (doi.org) (opens in a new window, goes to a different website)
- Ritola ym. 2022 (jmir.org) (opens in a new window, goes to a different website)
- Stenberg ym. 2022 (pubmed.gov) (opens in a new window, goes to a different website)
- Lähetteestä nettiterapiaan vastaa lääkäri. Lähettävän organisaation sisäisen työnjaon mukaan lähetteitä voi valmistella myös muu terveydenhuollon ammattihenkilö.
- Kun potilas on otettu HUSin nettiterapiaan, lähettävä taho huolehtii edelleen potilaan kokonaishoidon hallinnasta. Kuten ei missään psykoterapiassa, ei myöskään nettiterapiassa voida keskittyä potilaan kokonaishoidon tai esimerkiksi lääkityksen hallintaan. On siis tärkeää, että potilaan kokonaistilannetta seurataan tarpeenmukaisin toimin siellä, missä potilaan kokonaistilanteen päähoitovastuu on.
- Nettiterapiassa ollessaan potilas on nettiterapeuttinsa seurannassa. Mikäli hän ei aloita nettiterapiaa tai etene odotetusti, nettiterapeutti on potilaaseen yhteydessä ja tieto mahdollisista muutoksista terapian käymisessä toimitetaan myös lähettävälle lääkärille.
- Lyhyt anamneesi ja potilaan tilanteen kuvaus.
- Toteamus siitä, etteivät hoidon poissulkukriteerit täyty, eikä muita esteitä nettiterapiasta hyötymiseksi ole. Katso poissulkukriteerit terapiakohtaisista läheteohjeista, joihin löydät linkit tämän sivun lopusta.
- Potilaan sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
- Tuleeko nettiterapian sisällön olla suomeksi vai ruotsiksi.
- Paperilähetteissä loppuyhteenvedon palautusosoite ja lähettävän tahon puhelinnumero.
Huomioi, että potilaan nettiterapialähetteen perusteena oleva diagnoosi on tärkeää merkitä sekä lähetteeseen että lähettävän lääkärin käyntitekstiin.
Kuka tahansa lääkäri ympäri Suomen voi lähettää potilaansa nettiterapiaan, ilman erillistä sopimusta. Lähetteen tekeminen ei edellytä laajoja diagnosoivia tutkimuksia. Lähetteen teet samaan tapaan kuin muutkin lähetteet HUSin erikoissairaanhoitoon.
Ahvenanmaalla asuville lähetteen tekee Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Tarkat ohjeet löydät jokaiselle nettiterapialle erikseen Ammattilaiselle nettiterapian läheteohjeet -sivulta.
Kanta.fi-palvelusta näet, kun potilas on aloittanut nettiterapiansa. Lähettävä taho saa HUSilta loppuyhteenvedon potilaan nettiterapian päättyessä.
Niille, jotka eivät kuulu Suomen julkisen terveydenhuollon piiriin, tai ei ole kotikuntaa Suomessa tai asu Ahvenanmaalla, tulee olla maksusitoumus joltain taholta (esimerkiksi vakuutusyhtiö, työpaikka, asuinkunta tms.).
Onko terveydenhuollon yksikkönne kiinnostunut saamaan lisää tietoa nettiterapioista?
Ota yhteyttä:
Eero-Matti Gummerus, p. 050 439 4112, eero-matti.gummerus@hus.fi