Siirry pääsisältöön

Kiusaaminen

Kiusaaminen eli kouluväkivalta on kaikissa muodoissaan kiellettyä, eikä sitä tarvitse sietää.

Kouluväkivalta voi olla esimerkiksi  

  • lyömistä, potkimista tai tönimistä 
  • haukkumista, uhkailua tai pelottelua 
  • porukasta ulossulkemista 
  • kuvia, videoita tai kommentteja somessa tai muualla verkossa 

Kouluväkivalta jatkuu yleensä pitkään. Useimmat kiusaamistilanteet tapahtuvat leikkikentillä, lounastauoilla, wc-tiloissa ja sellaisissa tiloissa, joissa valvontaa on vähän. 

Kouluväkivallan kohteeksi joutuminen voi vaikeuttaa lapsen tunne-elämän ja sosiaalisten suhteiden kehitystä sekä heikentää koulumenestystä. Kouluväkivalta voi jättää jäljen koko loppuelämän ajaksi.  

Mistä voin huomata, että lastani kiusataan? 

Kouluväkivallan havaitseminen on usein vaikeaa. Lapset eivät aina kerro siitä, ja se tapahtuu yleensä aikuisilta piilossa.  

Kiusaaminen saattaa näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla: 

  • Lapsi ei halua mennä kouluun. 
  • Lapsi vetäytyy ja on allapäin. 
  • Lapsen koulumenestys heikkenee. 

Jos epäilet, että lastasi kiusataan, yritä selvittää hänen kanssaan, mitä on tapahtunut. On tärkeää, että kuuntelet lastasi sekä vastaat myönteisellä ja hyväksyvällä tavalla.  

Kerro lapsellesi, että kouluväkivalta on väärin eikä se ole hänen syytään. Kerro myös, että hän on toiminut oikein kertoessaan sinulle väkivallasta. 

Miten voin auttaa lastani, jota kiusataan? 

  • Kysy lapseltasi, mitä hänen mielestään asioille pitäisi tehdä. Mitä on jo tehty? Mikä on toiminut ja mikä ei? 
  • Rohkaise lastasi kävelemään pois tilanteesta. Kannusta häntä pyytämään apua opettajalta tai muilta aikuisilta. 
  • Pohtikaa yhdessä, mitä kiusaajalle voi sanoa. Auta lastasi harjoittelemaan sen sanomista ääneen. Näin hän valmistautuu kohtaamaan kiusaajan.  
  • Auta lastasi harjoittelemaan jämäkkää toimintaa. Yksinkertaisella vaatimuksella, että kiusaaja jättää rauhaan, voi olla yllättävä vaikutus. Kerro lapsellesi, että kiusaajan tarkoituksena on saada kiusaamisella toinen reagoimaan. 
  • Rohkaise lastasi kulkemaan koulumatkat yhdessä muiden lasten kanssa. Ryhmässä olemisella voi välttyä väkivallan kohteeksi joutumiselta.  

Mistä voin hakea apua?

Mitä aiemmin haet apua, sen nopeammin tilanteeseen päästään puuttumaan.

Kerro tilanteesta lapsesi opettajalle. Voit olla yhteydessä myös esimerkiksi rehtoriin, kouluterveydenhoitajaan, koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Lisäksi asiaa on hyvä selvitellä kaikkien kouluväkivaltatilanteisiin osallistuneiden kanssa, jos se on mahdollista.  

Koulussa tulee olla kiusaamisenvastainen toimintamalli. Malliin on valtakunnallinen ohjeistus. 

Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai kouluterveydenhoitajaan, jos 

  • lapsella on jatkuvasti vaikeita oireita, kuten ahdistuneisuutta, uniongelmia tai kouluhaluttomuutta 
  • lapsen on vaikea selvitä arjesta 
  • lapsi voi huonosti perheen ponnisteluista huolimatta, ja hänen kehityksensä on uhattuna 

Terveydenhuollon ammattilainen arvioi, millaista apua lapsesi tarvitsee. Apua voi saada perusterveydenhuollosta. Tarvittaessa hän voi myös saada lähetteen erikoissairaanhoitoon. 

Mitä teen, jos lapseni kiusaa muita?

Jos epäilet lapsesi kiusaavan muita, puutu tilanteeseen nopeasti. Ota kouluväkivalta puheeksi lapsesi kanssa. Kiusaavat lapset voivat oppia muuttamaan käytöstään. 

Puhu lapsesi opettajan, rehtorin, kouluterveydenhoitajan, koulukuraattorin tai koulupsykologin kanssa. Koulussa tulee olla kiusaamisenvastainen toimintamalli. Malliin on valtakunnallinen ohjeistus. 

Jos väkivaltainen toiminta jatkuu, voidaan tarvita myös lastensuojelun tai lastenpsykiatrian apua.  

Lue lisää kiusaamisesta

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa perheesi hyvinvointia silloin, kun sinulla on huoli lapsesi oireista tai omasta voinnistasi. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Oirekyselyt

Löydät oirekyselyitä nuorten ja aikuisten mielenterveysongelmien arvioimiseen. Jos olet huolissasi omasta voinnistasi, voit arvioida oireidesi voimakkuutta kyselyn avulla. Tuloksista saat vinkkejä siihen, mitä kannattaa seuraavaksi tehdä.

Nettiterapiat

16 vuotta täyttäneille on tarjolla mobiilivälitteistä hoitoa moniin tilanteisiin - nettiterapia tarjoaa apua erilaisiin mielenterveyden ongelmiin. Hoito perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota tukee nettiterapeutti. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös