Kiusaaminen nuoruudessa
Mikä kaikki on kiusaamista?
Kiusaamista eli kouluväkivaltaa on toisen toistuva vahingoittaminen psyykkisesti tai fyysisesti. Väkivalta voi tapahtua lähikontaktissa tai etänä.
Kiusaaja on fyysisesti, sosiaalisesti tai muulla tavoin kiusattua voimakkaammassa asemassa. Kiusaajalla itsellään saattaa olla psyykkisiä ongelmia taikka paha olla elämässään.
Kouluväkivaltaa ovat esimerkiksi
- fyysinen väkivalta, kuten lyöminen ja potkiminen
- haukkuminen ja nimittely
- toisen nolaaminen tai ilkeä vitsaileminen toisen kustannuksella
- toisen eristäminen porukasta tai juorujen levittäminen
- toisen yllyttäminen tekemään kavereiden hyväksynnän menettämisen uhalla jotain sellaista, joka on vaarallista, kiellettyä tai nöyryyttävää.
Osallistunko minä kouluväkivaltaan?
Usein kiusaajalla on ympärillään ihmisiä, jotka tukevat häntä ja osallistuvat aktiivisesti kiusaamistilanteisiin.
Osa saattaa olla myös etäämmällä tilanteesta, mutta osallistua esimerkiksi kiusatulle nauramiseen tai hänen eristämiseensä.
Osa taas ei osallistu kouluväkivaltaan ollenkaan, mutta ei myöskään puutu siihen.
Näin ryhmä mahdollistaa kouluväkivallan. Monet eivät edes huomaa osallistuvansa väkivaltaan tai toimivansa sen mahdollistajina.
Kouluväkivaltaan saattavat osallistua myös lapset ja nuoret, jotka käyttäytyvät pääasiassa hyvin ja joilla ei ole erityisiä ongelmia elämässään. Tähän voivat vaikuttaa muun muassa
- sosiaalinen paine
- pyrkimys suojella itseään ja omaa asemaansa kaveripiirissä.
Onko kiusatuksi joutuminen minun vikani?
Kouluväkivalta ei ole koskaan hyväksyttyä tai kiusatun vika. Sinä et ole huono. Sinä riität juuri sellaisena kuin olet.
Kiusaaja on itse vastuussa omasta toiminnastaan. Hän saattaa olla epävarma itsestään, tavoitella muiden suosiota tai purkaa omaa pahaa oloaan.
Muista myös, että kiusatuksi joutuminen ei määrittele sinua tai elämääsi. Sinä olet aina paljon enemmän kuin kiusattu: kokonainen ihminen, jolla on vahvuuksia ja haasteita sekä erilaisia rooleja ja tapoja toimia tilanteesta riippuen.
Kiusaaja saattaa pyrkiä leimaamaan kiusatun erilaiseksi tai valita kiusaamisen kohteeksi jonkin tietyn ominaisuuden. Kouluväkivalta ei kuitenkaan johdu kiusatun ominaisuuksista. Kiusata voi periaatteessa mistä tahansa aiheesta.
Mitä kouluväkivallalle voi tehdä?
Kouluväkivallasta on aina syytä kertoa aikuiselle, kuten
- vanhemmalle
- opettajalle
- muulle koulun henkilökunnalle, kuten koulukuraattorille
Tämä saattaa tuntua vaikealta, mutta se on yleensä tarpeellista kouluväkivallan loppumiseksi. Kouluväkivaltaa on usein vaikea lopettaa yksin. Toimenpiteiden suunnittelussa kuunnellaan kiusatun toiveita.
Lisäksi voit kokeilla
- kehottaa kiusaajaa rauhallisesti ja asiallisesti lopettamaan. Voit sanoa esimerkiksi "lopeta nyt" tai "Älä jaksa. Keksi jotain muuta tekemistä". Lyhyt kommentti voi olla hyödyllinen, jotta kiusaaja ei saa liikaa huomiota.
- lähteä väliaikaisesti tilanteesta. Kiusatun luota poistuminen rauhassa voi auttaa katkaisemaan tilanteen. Palaa kuitenkin kyseisiin paikkoihin ja tilanteisiin myöhemmin, ja poistu tarvittaessa väliaikaisesti uudestaan.
Jos huomaat kouluväkivaltaa, pyri puuttumaan siihen. Tähän voi saada vinkkejä esimerkiksi opettajalta, koulukuraattorilta tai psykologilta.
Hyödyllisiä linkkejä
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Chillaa-appi nuorille
Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.
- aina taskussasi tukena
- ei kirjautumista
- rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
- vinkkejä kiperiin tilanteisiin
- tsemppiä muilta nuorilta
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksien yhteydessä myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä
Omahoito-ohjelma
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapia
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.
Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.