Skip to main content

програма самодопомоги

1. MISTÄ ON KYSE?

Yhteiskunnassamme arvostetaan aikaansaamista, tehokkuutta ja hyvää suoriutumista. Elinympäristö on muuttunut vaativammaksi ja nopeatempoisemmaksi. Suorittaminen on inhimillinen yritys selvitä epävarmassa, vaatimusten ja ristiriitojen täyttämässä maailmassa.

Monet ylisuorittamiseen taipuvaiset ihmiset tunnistavat vaativansa itseltään liikaa. Korkea itsekontrolli mahdollistaa sen.

Itsekontrolli: kyky toimia tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti silloinkin, kun ei huvita tai on epämukavaa.
Ylikontrolli: liiallinen, korkea ja joustamaton, itsekontrolli.
Ylisuorittaminen: saa kokemaan tyytymättömyyttä, riittämättömyyttä tai suorittamaan jatkuvasti.

Mitä itsekontrolli on?

Itsekontrolli tarkoittaa kykyä toimia tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti silloinkin, kun toiminta ei huvita tai on epämukavaa. Tämä on tarpeellinen taito, mutta liiallisena se voi muodostua haitaksi. Tällöin sitä kutsutaan ylikontrolliksi.

Ylikontrolli johtaa suorittamiseen

Ylikontrolli tarkoittaa korkeaa, mutta joustamatonta itsekontrollia. Ylikontrolli on joukko piirteitä ja käyttäytymistaipumuksia, joka saavat käyttämään suorittamista selviytymiskeinona.

Ylikontrollin taustalla vaikuttavat synnynnäiset temperamenttipiirteet sekä kasvuympäristön ominaispiirteet ja oppimiskokemukset.

Ylikontrollin taustasyihin ei voi vaikuttaa. Omat lähtökohtansa voi kuitenkin pyrkiä hyväksymään. Siten on helpompi oppia suhtautumaan itseensä lempeämmin.

Ylikontrollille ominaisia haitallisia toimintatapoja tai selviytymiskeinoja voi myös muuttaa.

Haitallisesta suorittamisesta voi opetella pois

Liiallinen suorittaminen voi johtaa pulmiin mielenterveydessä ja ihmissuhteissa. Ylisuorittamiseen taipuvainen henkilö saattaa esimerkiksi kokea uupumusta, masennusta, ahdistuneisuutta, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta.

Omiin haitallisiin selviytymiskeinoihin vaikuttaminen on tärkeää, sillä ne ylläpitävät ylikontrollia.

Työkaluja-osiossa tutustut harjoituksiin, joiden avulla voit muuttaa toimintatapojasi paremmin hyvinvointiasi palveleviksi. Aivan kuten uuden kielen oppiminen vie aikaa, on myös uusien toimintatapojen ja ajatusmallien oppiminen aluksi hidasta. Etene siis lempeästi, pienin askelin.

Miten ympäristön paine vaikuttaa?

Ylikontrolliin taipuvaiset reagoivat herkästi yhteiskunnan suoritusvaatimuksiin. He voivat kokea painetta omasta suoriutumisestaan ja tuntea riittämättömyyttä.

Koska aikamme ihanneihminen on tehokas, tuottava, sinnikäs ja itseään hallitseva, ovat suorittamiseen ja ylikontrolliin taipuvaiset tottuneet saamaan toiminnastaan kiitosta.

Jotta omaa toimintaa voi muuttaa, on voitava kokea, että saa osakseen hyväksyntää ja arvostusta silloinkin, kun ei ole parhaimmillaan tai ei suoriudu täydellisesti.

Mitä tarinaa kerrot itsestäsi?

Moni kertoo itselleen itsestään tarinaa suorittajana. Tämän tarinan vaikutusvalta voi olla suuri.

Muutoksessa on kyse paitsi uusien käyttäytymismallien oppimisesta, myös minäkäsityksen tarkastelusta uudesta näkökulmasta:

Kuka olisin, jos en suorittaisi?

Muista

  • Kaikki suorittaminen ei ole haitallista. Olennaista on se, mitä suorittamisesta seuraa hyvinvoinnille.
  • Korkea itsekontrolli ja ylikontrolli ovat eri asioita. Ylikontrolli tarkoittaa korkeaa, mutta joustamatonta itsekontrollia.
  • Ylikontrolli saa tukeutumaan suorittamiseen selviytymiskeinona ja vaatimaan paljon itseltään ja mahdollisesti myös muilta.
  • Ylikontrollitaipumukseen vaikuttavat synnynnäinen temperamentti, kasvuympäristö ja opitut selviytymiskeinot.
  • Haitalliset selviytymiskeinot voivat toimia lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä ne usein johtavat liialliseen kuormitukseen sekä pulmiin mielenterveydessä ja sosiaalisissa suhteissa.
  • Yhteiskunnan suoritusvaatimukset osuvat erityisen helposti ylikontrolliin taipuvaisiin.