Jiõččhåidd-programm
4. Tunnista vireystilan vaihtelut
Ihminen on kokonaisuus, jossa mieltä ja kehoa ei voida erottaa toisistaan. Menneet tapahtumat näkyvät ja tuntuvat kehossa. Keho elää mukana kokemuksissa ja kohtaamisissa.
Etenkin järkyttävän tapahtuman jälkeen on hyödyllistä tulla tietoiseksi oman kehon tuntemuksista. Silloin tuntemuksia on mahdollista muuttaa ja oman hallinnan tunnetta vahvistaa.
Miten vireystila vaikuttaa?
Vireystilalla tarkoitetaan virkeyttä ja sitä, kuinka jaksat ja pystyt reagoimaan asioihin.
Jos oma vireystila on liian korkea tai matala, se voi tuntua esimerkiksi levottomuutena, väsymyksenä, ärtymyksenä, ahdistuksena tai lamaantumisena. Silloin hetkessä oleminen, nukahtaminen, keskittyminen sekä rauhoittuminen voivat vaikeutua.
Vireys ei ole pysyvä tila, vaan sen vaihtelu on normaalia.
Vireystilamittari auttaa vireyden ja voimavarojen tunnistamisessa
Kun tulet tietoiseksi vireystilastasi, opit tunnistamaan, mitä mielesi ja kehosi tarvitsevat milläkin hetkellä. Opit myös arvioimaan toimintakykyäsi.
Katso videolta (1:58), miten vireystilan vaihtelua voi hahmottaa vireystilamittarin avulla.
Millainen on sopiva vireystila?
Sopivassa vireystilassa pystyt olemaan kontaktissa itseesi, muihin ihmisiin sekä ympäristöösi. Pystyt huomioimaan kehosi viestejä, esimerkiksi nälkää tai levon tarvetta. Keskusteleminen tai muiden seurassa oleminen tuntuu silloin helpolta.
Pystyt myös havainnoimaan ympäristöäsi, keskittymään koulussa opetukseen tai työssä tehtäviin ja jaksat tehdä kotitöitä. Omat tunteet tuntuvat pääosin siedettäviltä ja koet olosi turvalliseksi.
Harjoitus: Virkistävä harjoitus (10:05)
Miksi?
Virkistävä harjoitus auttaa sinua tokenemaan lamaantuneesta olosta. Harjoituksen tarkoitus on virkistää ja aktivoida mieltä ja kehoa.
Miten?
Harjoituksessa aktivoidaan kehoa taputtelemalla, silittelemällä ja puristelemalla.
Varaa itsellesi rauhallinen hetki, noin kymmenen minuuttia, jolloin hakeudut rauhalliseen tilaan. Voit tehdä harjoituksen istuen tai seisten. Kuuntele äänite ja toimi sen ohjeiden mukaan.
Vaihtoehtoisesti voit lukea ohjeet alta.
Muista
Oman vireystilan vaihteluita voi olla vaikea huomata. Harjoittelun avulla niiden havainnointi ja säätely tulee helpommaksi.