Jiõččhåidd-programm
1. MISTÄ ON KYSE?
Huomaa!
Tässä ohjelmassa kerrotaan paljon siitä, mitä rajat ja suostumus tarkoittavat. Tämän on tarkoitus auttaa hahmottamaan asiaa. Seksuaaliväkivallan tekijä on kuitenkin aina vastuussa teoistaan.
Voit tutustua koko omahoito-ohjelmaan tai vain niihin sivuihin, jotka tuntuvat itsellesi hyödyllisiltä.
Seksuaaliväkivalta voi olla yksittäinen kokemus tai pitkään jatkunut tilanne. Seksuaaliväkivallan tekijä voi olla tuntematon tai tuttu. Myös perheenjäsen, ystävä, tuttava, seurustelukumppani tai puoliso voi tehdä seksuaaliväkivaltaa.
Seksuaaliväkivallasta on mahdollista selviytyä. Elämä voi olla hyvää, vaikka olisi kokenut seksuaaliväkivaltaa.
Kannattaako apua hakea?
Väkivaltaa kokeneen voi olla vaikea huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Avun vastaanottamisesta on hyötyä.
Seksuaaliväkivallasta on usein vaikea puhua läheisille tai ammattilaiselle. On kuitenkin hyvä, jos pystyt puhumaan tapahtuneesta turvalliselle henkilölle.
Itsestä huolehtimisen laiminlyönti tai itsensä vahingoittaminen on huolestuttavaa, ja siihen tulee saada apua.
Älä jää yksin!
Jos vointisi on hyvin huono tai sietämätön tai haluat vahingoittaa itseäsi, ota viipymättä yhteys alueesi akuuttivastaanottoon tai kiireelliseen päivystykseen.
Entä, jos en halua kerrata asiaa?
Joissain tilanteissa, kuten poliisille tai lääkärille puhuessa, on tärkeää kertoa mahdollisimman avoimesti tapahtuneesta. Silloinkin sinulla oikeus rajata sitä, miten tarkasti haluat kertoa tapahtuneesta ammattilaiselle.
Tukea hakiessasi voit esimerkiksi keskittyä kertomaan omista tunteistasi ja ajatuksistasi. Aina ei ole pakko kerrata tapahtumia yksityiskohtaisesti.
Muista
Seksuaaliväkivaltaan voi liittyä syyllisyyden ja häpeän tunteita, vaikka tapahtunut ei ole omaa syytä. Joskus asian välttely tai kieltäminen tuntuu helpommalta kuin sen ajatteleminen.