Jiõččhåidd-programm
Muistilista oman suunnan hahmottamiseen
Pidemmän päälle on hyvä nojata omaan kokemukseen ja pyrkiä toimimaan joustavasti. Elämä ja oman suunnan hahmottaminen ei ole helppoa!
- Jos koet olevasi jumissa tai muuten tunnet olosi hankalaksi, ota ensin etäisyyttä ajatuksiisi. Havainnoi ajatuksiasi ja tunteitasi.
- Tunnista, mitkä ovat arvioita, kuten ”Olen tyhmä/ruma/riittämätön” ja mitkä ovat kuvauksia/havaintoja, kuten ”Hän huusi minulle äsken. Siitä tuli surullinen olo”.
- Tee tietoinen päätös, miten haluat toimia hankalassa tilanteessa. Jos sinulla on ulkoisia haasteita, voit hyödyntää tarvittaessa ongelmanratkaisua. Ole myös avoin mahdollisuudelle, että kyseessä on vain hankala ajatus, jonka voi antaa olla ilman, että se vie kaikkea huomiotasi ja ohjaa liikaa toimintaasi.
- Pohdi, mikä sinulle on yleisesti tärkeää elämässä. Käytätkö aikaasi sen mukaisesti?
- Millaisia konkreettisia askelia voisit ottaa sen eteen, että elämässäsi olisi tasapainoisesti asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä? Voitko hyödyntää omia vahvuuksiasi miettiessäsi näitä askelia?
- Millaisia esteitä ja haasteita tunnistat tielläsi? Mihin asioihin voit vaikuttaa ja mihin et?
- Jos tunnistat sellaisia asioita, joihin voit vaikuttaa, kokeile ongelmanratkaisua. Pyydä apua läheisiltä tai ammattilaisilta.