Skip to main content

Iešdikšunprográmma

Miten lisätä luontokokemuksia arkeen?

Luontoympäristö tarjoaa useita mahdollisuuksia mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Jo pienillä muutoksilla arkeesi voit parantaa hyvinvointiasi.

Luonto vaikuttaa positiivisesti terveyteen. Parhaiten luonnon hyvinvointivaikutuksia saa, kun itse liikkuu ja toimii luonnossa.

Hyvinvointivaikutusten saamiseksi ei tarvitse lähteä pitkiksi ajoiksi erämaahan. Jo lyhyet käynnit puistoissa, metsäpoluilla tai rannoilla vaikuttavat suotuisasti sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.

Tekemällä pieniä muutoksia rutiineihin saat lisättyä luonnon läsnäoloa arkeesi.

Muuta päivittäistä reittiäsi

Voit vaikuttaa hyvinvointiisi muuttamalla reittiäsi esimerkiksi opiskelu- tai työpaikallesi. Muuta reittiä siten, että edes pieni pätkä kulkee puistojen tai puistomaisten alueiden läpi. Huomioi vuodenaikojen vaihtelu ympäristössä.

Siirrä kokoukset ja tapaamiset luontoon

Erityisesti toimistotyöntekijät istuvat liian suuren osan päivästään. Istumatyössä riski sydän- ja verisuonitauteihin sekä liikuntaelimistön ongelmiin lisääntyy.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa siirtää kokouksia ja tapaamisia ulos. Mieti, voisitko pitää vaikka kävelykokouksen tai puistotapaamisen. Luonnossa voi löytää uusia näkökulmia käsiteltäviin asioihin.

Kuuntele luontoa

Kuunteletko yleensä musiikkia kävellessäsi? Ota välillä kuulokkeet pois korvistasi ja kuuntele luontoa. Kuuntele, miltä puistoissa ja metsissä kuulostaa.

Lähde retkelle luontoon

Ota aikaa itsellesi ja hyvinvoinnillesi. Lähde varta vasten luontoon tekemään itsellesi mieluisia asioita. Pistäydy vaikkapa vain lähimmälle nuotiopaikalle ja sytytä nuotio. Entä jos täyttäisit eväskorin ja menisit läheiseen puistoon piknikille?

Yritä keskittyä hetkeen. Pysähdy, kuuntele ja katsele.

Kaipaatko ideoita luonnossa liikkumiseen?

Tietoa luontoretkikohteista löytyy internetistä.

Luontoon.fi -verkkopalvelusta löydät retkikohteita eri puolilta Suomea sekä vinkkejä retkeilyyn ja retken suunnitteluun. Kansallispuistoissa on hyvin merkittyjä reittejä, jotka ovat eripituisia ja kulkevat erilaisissa maastoissa.

Kansallispuistoissa on helppo viipyä pidempäänkin, sillä reiteillä on taukopaikkoja nuotiopuineen. Ota makkarat ja tulitikut mukaan, niin voit nauttia välipalaa luonnossa. Luontokeskuksista saat neuvoja oman retken suunnitteluun.

Myös kaupunkien ja kuntien kotisivuilta löytyy vinkkejä paikallisista kävelyreiteistä ja retkikohteista.

Muista

Hyvinvointivaikutusten saamiseksi ei tarvita pitkää retkeä. Jo lyhyet käynnit puistoissa, metsäpoluilla tai rannoilla vaikuttavat suotuisasti sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.