Skip to main content

Iešdikšunprográmma

ALTISTUSHARJOITUKSET

Asteittaiselle altistamiselle ei ole ikärajaa. Pienempienkin lasten kanssa voidaan tehdä altistusharjoittelua. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä epäsuoremmin keinoin altistusta toteutetaan ja sitä tarkemmin vanhemman tulee suunnitella harjoitus.

Asteittainen altistaminen 

Lapsen kanssa on hyvä yleisellä tasolla jutella siitä, että puhuminen helpottuu, kun sitä harjoittelee pienin askelin. Riittää, että uskaltaa vähän kerrallaan.  

Kun harjoitellaan asteittain, muutetaan aina vain yhtä asiaa kerrallaan. Lapsen kanssa voi miettiä, kenelle hän haluaisi puhua ja mikä voisi olla seuraava uskalluksen aste.  

Jo aiheen ajatteleminen ja siitä keskusteleminen altistavat lasta puhumisen aiheuttamille hankalille tunteille.  

Haasteen tulee olla sopivan kokoinen 

Asteittain altistamisessa tulee harjoittelu aina sovittaa lapselle sopivalle tasolle. Jos haaste on liian iso, voi lapsi lukittua tilanteessa. Mikäli vähänkään mietityttää, on parempi valita helpommalta vaikuttava tilanne. 

Seuraavien harjoitusten jännitysmittari ja puherohkeuskartta ovat apuvälineitänne sopivan harjoittelutason ja -paikan löytämiseen.  

Muista myös hyödyntää sivulla 6. Vastaamisen helpottaminen oppimiasi keinoja, mikäli jännitys alkaa lukita lapsen puhetta.   

Muista

  • Altistusharjoitukset tulee räätälöidä sellaiselle tasolle, joka on lapselle sopiva
  • Muuta kerrallaan vain yhtä asiaa
  • Muistakaa harjoitella samanlaista asiaa monta kertaa, kunnes se ei enää jännitä lasta
  • Hyödyntäkää rentoutus- ja hengitysharjoituksissa opittuja keinoja, kun teette altistusharjoituksia