Skip to main content

Iešdikšunprográmma

3. Tunnista reaktiomallisi

Syömishäiriötä sairastavan läheisillä on erilaisia reaktiomalleja, joilla he reagoivat sairastuneen käyttäytymiseen. Reaktiot ovat vaistomaisia. Ne riippuvat tilanteesta sekä läheisen aiemmista kokemuksista sekä senhetkisistä voimavaroista ja persoonasta.

Reaktiomallit ovat ymmärrettäviä, mutta ne eivät aina edistä toipumista. Ne voivat jopa ylläpitää syömishäiriökäyttäytymistä toimimalla palkkiona tai uutena laukaisijana.  

Läheinen voi muuttaa käytöstään 

Sairastuneen käyttäytymistä ja reaktioita ohjaa syömishäiriön aiheuttama ahdistus. Näin ollen vain läheinen voi muuttaa omaa käyttäytymistään.  

Jos haluat muokata käyttäytymistäsi sairastuneen toipumista tukevaksi, on tärkeää ensin tunnistaa omat reagointitavat. Kun tunnistat omat tapasi, voit kehittää tunnesäätelyäsi.  

Reaktiomallit 

Alla listatut eläinvertauskuvat on kehitetty avuksi erilaisten reaktiomallien tunnistamiseen. Reaktiomallit voidaan jakaa tunteiden ja suunnan näyttämisen reaktiomalleihin. 

Tunteiden näyttämisen reaktiomallit 

Suunnan näyttämisen reaktiomallit 

Reagointitavat perheessä 

Erityisesti perheissä vanhemmat muodostavat usein vastakohtapareja, jotka reagoivat samaan tilanteeseen päinvastaisilla tavoilla. 

Jos toinen vanhemmista suhtautuu syömishäiriöön tunteellisesti, yrittää toinen tasapainottaa tilannetta keskittymällä järkeilyyn. Pareja voivat olla esimerkiksi strutsi ja kenguru tai meduusa ja sarvikuono.  

Harjoitus: Omat reaktiomallini 

Miksi? 

Tässä harjoituksessa tunnistat omia tyypillisiä tapojasi reagoida sairastuneeseen läheiseesi. Tavoitteena on, että löydät keinoja, joilla voit niitä muokata. 

Miten?

Mieti omia tyypillisiä reaktiomallejasi, jotka ilmenevät kanssakäymisessä sairastuneen kanssa. 

Pohdi sitten vastauksia alla oleviin kysymyksiin.

Loading ...