Skip to main content

Iešdikšunprográmma

10. Kun syöminen ei onnistu 

Kukaan ei onnistu jokaisella kerralla. Yksi syömätön tai puoliksi syöty ateria ei ole katastrofi, ellei ravitsemustila ole todella huono. Silloin on syytä harkita somaattista osastohoitoa, etenkin jos tilanne jatkuu yli vuorokauden.

Tavoitteeksi kannattaa ottaa se, että seuraavalla kerralla sairastunut syö enemmän. Ravitsemustilan korjaaminen on edellytys aivojen toipumiselle. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on saada syöminen onnistumaan kerta kerralta paremmin. 

Varasuunnitelma 

Huonosti sujuvia ruokailuja silmällä pitäen kannattaa miettiä etukäteen muutama varasuunnitelma. Niiden sisältö riippuu tilanteesta ja sairastuneen fyysisestä kunnosta. 

Jos joudut ottamaan varasuunnitelman käyttöön, on tärkeää osoittaa, että tiedät tismalleen, mitä olet tekemässä. 

Varasuunnitelmasta keskusteleminen 

Varasuunnitelmasta voi keskustella sairastuneen kanssa ruokailun ulkopuolella rauhallisina hetkinä esimerkiksi näin: 

”Tämä ei voi jatkua näin kovin pitkään. Menet kovin huonoon kuntoon. Me toteutamme varasuunnitelman, jos et syö kaikkea, mitä pitää. Sinulla on X päivää aikaa yrittää korjata tilanne. Voi olla, että varasuunnitelma on joka tapauksessa tarpeen, mutta koitetaanko kuitenkin välttää sitä?” 

Erilaisia mahdollisia varasuunnitelmia

Sopiva sisältö riippuu tilanteesta ja sairastuneen fyysisestä kunnosta. 

”Tämä on riittävän hyvä suoritus tällä kertaa. Nyt tehdään…” Ehdota tekemistä, joka vie ajatukset pois syömishäiriöstä ja muistuttaa elämästä sen ulkopuolella. 

”Ok, voit korvata tuon lopun yhdellä Nutridrinkillä.” Varmista riittävä määrä ravitsemusterapeutilta. 

”Et valitettavasti voi mennä iltakävelylle/liikuntaharrastukseen/kouluun, vaan sinun täytyy levätä, koska et ole saanut riittävästi energiaa.” 

”Selvä, lisätään tämä loppu sitten seuraavalle välipalalle/aterialle.” Tämä on mahdollista satunnaisesti, ei säännöllisesti. 

”Harmi sentään, sitten sinun täytyy palata osastolle!” Jos kyseessä kotiloma, sovi asiasta etukäteen osaston kanssa. 

”Meidän pitää sitten mennä päivystykseen.” Tämä sopii silloin, jos syömättömyys kestää yli vuorokauden. 

Milloin varasuunnitelma otetaan käyttöön? 

Se, miten kauan yhden aterian kanssa yritetään ennen varasuunnitelmaan siirtymistä, riippuu tilanteesta, läheisen voimavaroista ja sairastuneen ravitsemustilasta. Jos ravitsemustila on huono, yrittämiseen kannattaa panostaa kauemmin.  

Mahdollisia vaihtoehtoja on yrittää: 

  • Niin kauan, että sairastunut on syönyt koko aterian. Tämä vaatii usein huoltajien vuorottelua ja runsaasti ylimääräistä ruokaa siltä varalta, että sairastunut esimerkiksi heittää annoksensa lattialle. 
  • Jonkin ennalta määrätyn ajan, kuten tunnin verran. 
  • Niin kauan kuin ajattelet sairastuneen ja itsesi sietävän tilannetta ennen totaaliräjähdystä. 

Varasuunnitelma ei ole rangaistus 

Jos varasuunnitelmaan siirrytään, sen ei pidä vaikuttaa rangaistukselta. Se on välttämätön seuraus sairastuneen hengen ja terveyden turvaamiseksi.