Iešdikšunprográmma
Suunnitelma uusiutumisen ehkäisemiseksi
Suunnitelma tehdään keskustellen. On hyvä myös pohtia toipumisprosessia ja mahdollisia aiempia takapakkeja:
- Miltä minusta tuntui eri vaiheissa syömishäiriötä?
- Mikä oli minulle tyypillistä syömishäiriökäyttäytymistä?
- Mikä minua auttoi selviytymään?
- Mikä hankaloitti tilannetta tai laukaisi aiemmin syömishäiriökäyttäytymistä?
Apuna voi käyttää alla olevaa lomaketta. Kaikkea ei tarvitse suunnitella tai kirjata ylös heti. Suunnitelmaa voi käydä läpi ajan kanssa kohta kohdalta.
Miten suunnitelma auttaa?
Tavoitteena on auttaa toipujaa hahmottamaan, millä tavalla hän voi itse muuttaa tilanteen kulkua. Läheisiä helpottaa, jos toipuja itse on määritellyt tapoja, joilla hän toivoo tilanteeseen puututtavan.
Harjoitus: Suunnitelma uusiutumisen ehkäisemiseksi
Miksi?
Tässä harjoituksessa teet toipujan kanssa suunnitelman takapakkien ja uusiutumisen ehkäisyksi. Se auttaa näiden tilanteiden tunnistamista sekä läheisten puuttumista niihin.
Miten?
Suunnitelma sisältää toipumisprosessin ja mahdollisten aiempien takapakkien tarkastelua.
Suunnitelma tehdään keskustellen. Se kannattaa kirjata ylös erilliselle paperille, puhelimeen tai lopusta löytyvään pdf-liitteeseen. Pdf-liitteestä löydät esimerkin suunnitelman rakenteesta.
Suunnitelmaan kirjataan
Motivaattorit
Suunnitelman alkuun kirjataan motivaattorit. Ne ovat syitä, joiden takia toipuja haluaa pysyä terveenä.
Mahdolliset laukaisevat tekijät
Näitä voivat olla esimerkiksi stressaava tilanne opiskelussa tai työelämässä, lomamatka, opiskelijavaihto, vertailu ystävien suorituksiin, sairastuminen vatsatautiin, muutto omilleen, läheisen kuolema, epäonnistuminen jossain itselle tärkeässä asiassa tai muiden kommentit omasta ulkonäöstä.
Keinot ja vahvuudet, joiden avulla selvitä laukaisijoista
Näitä voivat olla esimerkiksi muu tekeminen, kuten rauhallinen kävely luonnossa tai musiikin kuuntelu. Joitakin auttaa luova toiminta, kuten kirjoittaminen tai piirtäminen. Apua voi olla myös ystävän tai läheisen kanssa puhumisesta.
Auttajat
Passiiviset auttajat: Henkilöt tai tahot, joiden puoleen toipuja voi kääntyä tarvittaessa.
Aktiiviset auttajat: Ne ihmiset, jotka voivat kertoa omista huomioistaan ja saavat puuttua toipujan toimintaan, jos huomaavat jonkin olevan vialla.
Kuvataan myös toipujan tilaa eri vaiheissa
Lopuksi kuvataan, millainen toipujan tila olisi tasaisessa tilanteessa ja uusiutumisen eri vaiheissa. Kirjataan merkit, joista joko hän itse tai läheinen tunnistaisi asian.
1. Tasainen tilanne
Mistä tunnistaa?
Esimerkki:
Pystyn yleensä intuitiiviseen syömiseen. Syön silloin, kun minulla on nälkä. En yritä laihduttaa. Liikkuminen tuottaa minulle useimmiten mielihyvää, ja pystyn myös lepäämään. Jaksan yleensä opiskella ja viettää aikaa ystävieni kanssa. Minulla on välillä negatiivisia ajatuksia itsestäni, mutta pystyn jättämään ne sikseen ja keskittymään muuhun elämään.
Toimenpiteet
Esimerkki:
Lähden tarvittaessa kävelylle koiran kanssa. Juttelen säännöllisesti ystävälle. Pyrin positiiviseen ajatteluun.
Muistan syödä monipuolisesti ja riittävän usein.
2. Lievä uusiutuminen
Mistä tunnistaa?
Esimerkki:
Minun on vaikea luottaa nälkääni. Pidennän ateriavälejä. Rasvaisen juuston laittaminen leivän päälle on vaikeaa. Minun tekee mieli pienentää annoskokoa, jos olen syönyt edellisellä kerralla reilummin.
Huomaan kävelytahtini nopeutuneen. Painoni on laskenut jonkin verran, ja käteni ovat viileät. Kuukautisvuotoja jää väliin.
Ystävieni seura tuntuu rasittavalta, ja minun on vaikea seurata heidän ajatuksenjuoksuaan. Olen usein ärtyisä. Minulla on välillä negatiivisia ajatuksia itsestäni, ja ne vaivaavat minua pitkään.
Toimenpiteet
Esimerkki:
Käyn läpi aiemmin saamani ravitsemusohjeet, ja noudatan niitä. Sovin terveydenhoitajan kanssa painokontrollista.
Kirjoitan päiväkirjaani häiritsevät ajatukset. Juttelen passiiviselle auttajalle. Pyydän ystäviäni lähettämään minulle rohkaisevia viestejä.
Vähennän salilla käyntiä, ja otan lepopäiviä. En lähde kävelylle yksin vaan pyydän ystävän mukaani.
3. Kohtalainen uusiutuminen
Mistä tunnistaa?
Esimerkki:
Syön hitaasti, ja annokset ovat pienentyneet. Jätän aterioita väliin. Juon paljon vettä tai teetä peittääkseni nälän tai vaimentaakseni tarvetta ahmia. Olen rajannut pois rasvaiset juustot ja maitotuotteet.
Minun on vaikea levätä. Juoksen mieluummin kuin kävelen.
Painoni on laskenut selvästi. Minulla on usein kylmä.
Luennolla on vaikea keskittyä, ja muistini pätkii. Negatiiviset ajatukset pyörivät päässäni jatkuvasti.
En jaksa nauraa kavereideni jutuille, ja riitelen usein vanhempieni kanssa.
Toimenpiteet
Esimerkki:
Sovin terveydenhoitajan kanssa säännölliset painokontrollit. Otan yhteyttä terapeuttiini. Varaan ajan lääkärille.
Pyydän läheistä tai ystävää syömään seuranani, ja kerron tuen tarpeesta. Pukeudun lämpimästi. Lopetan salilla käymisen. Keskustelen tukitoimista aktiivisen auttajan kanssa.
4. Täysimittainen uusiutuminen
Mistä tunnistaa?
Esimerkki:
Lasken jatkuvasti kaloreita. Yritän syödä niin vähän kuin mahdollista. Minulle tulee välillä hillitön halu syödä, ja sen jälkeen oksennan.
Liikun, jotta saan syödä. Palelen jatkuvasti. Kuukautiseni ovat loppuneet. Hiukseni lähtevät. En jaksa tehdä mitään, ja keskittymiskykyni on olematon. Mielessäni pyörii, mikä epäonnistuja olenkaan. Millään ei ole mitään väliä.
Ystävien asiat eivät kiinnosta minua. Läheisteni huoli tuntuu liioitellulta, ja tästä syntyy jatkuvasti riitaa.
Toimenpiteet
Esimerkki:
Annan läheisteni/X:n ottaa vastuun ravitsemuksestani. Pyydän sairauslomaa opinnoistani. Pukeudun lämpimästi, ja liikun vain sallitun määrän. Käyn säännöllisesti terapiassa ja lääkärin kontrolleissa. Olen valmis osastohoitoon, jos tilanne ei muuten helpota.
Huomaa
Kaikkea ei tarvitse suunnitella tai kirjata ylös heti. Suunnitelmaa käydään läpi kohta kohdalta ajan kanssa.
Tavoitteena on auttaa toipujaa hahmottamaan, millä tavalla hän voi itse muuttaa tilanteen kulkua. Läheisille taas on helpottavaa, jos toipuja itse on määritellyt tapoja, joilla hän toivoisi tilanteeseen puututtavan.