Self-help program
Arjen tasapainottaminen
Muista
Keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Kun huolehdit fyysisestä terveydestäsi, huolehdit myös mielen hyvinvoinnista!
Toimeliaisuus lisää elämään hallinnantunnetta ja edistää hyvinvointia. Tekemisten ja toimintojen ei tarvitse olla mitään suurta. Arjen perusasiat, kuten ruoanlaitto, liikkuminen, siivoaminen ja itsestä huolehtiminen tuovat arkeen rytmiä ja mielihyvää.
Toimeliaisuuden on hyvä olla tasapainossa voimavarojesi ja elämäntilanteesi kanssa. Jos olet kovin kuormittunut, keskity vain tärkeimpiin toimintoihin ja pyydä tarvittaessa apua. Jos voimavarasi riittävät, voit miettiä, olisiko sinun mahdollista lisätä arkeesi mielekästä tekemistä? Jossain vaiheessa moni kaipaa virikkeitä ja omia juttuja.
Pidä huolta sosiaalisista suhteistasi. Kontaktit muihin ovat tärkeitä. Erityisen tärkeäksi voi nousta aikuisten kesken vietettävä aika. Asioista puhuminen, yhdessä tekeminen tai ihan vain läsnäolo vähentää stressiä. Ketkä ihmiset ovat juuri sinulle tärkeitä?
Kaipaatko uusia ihmissuhteita? Uusien sosiaalisten suhteiden solminen voi tuntua haastavalta varsinkin uudessa elämäntilanteessa. Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi kerhoista, harrastuksista tai sosiaalisen median kautta. Tee rohkeasti aloite!
Raskaus- ja vauva-aikana unet voivat jäädä vähäisiksi. Olisi kuitenkin hyvä pyrkiä priorisoimaan oma jaksaminen ja palautuminen. Lepää ja nuku mahdollisuuksiesi mukaan: vauvan nukkuessa ei tarvitse siivota, vaan voit käyttää ajan lepäämiseen.
Mikäli mahdollista, vuorottele yöheräämisissä kumppanisi kanssa. Voit myös pyytää lastenhoitoapua pelkästään siksi, että tarvitset lepoa.
Jos yöunet jäävät vähäisiksi, ei oloa kannata yrittää piristää ylenmääräisellä kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisella, koska liiallinen kofeiini voi lisätä ahdistuksentunteita.
Rentoutusharjoitukset voivat auttaa säpsyvään ja ylivireiseen oloon. Mielenterveystalo.fi:stä löytyy myös unettomuuden omahoito-ohjelma.
Liikunta auttaa palautumaan synnytyksestä sekä purkamaan mahdollista kehon kiihtyneisyyttä. Fyysinen aktiivisuus voi myös parantaa unen laatua ja mielialaa.
Vaunulenkit, kotijumppa ja hyötyliikunta ovat helpoimpia tapoja lisätä liikettä arkeen. Pienikin määrä liikuntaa on aina parempi kuin ei mitään. Usein tärkeintä on päästä lähtemään.
Muista, että mukavalta tuntuvaan liikuntaan tulee helpommin ryhdyttyä. Ehkä sovit vaunulenkin kaverin kanssa tai etsit YouTubesta sopivan videon?
Syömällä hyvin annat aivoillesi ja kehollesi energiaa. Säännöllinen ruokailurytmi rytmittää myös päivää. Valmisruoat ja helpot välipalat ovat hyvä vaihtoehto, jos ruoanlaittoon ei ole aikaa tai se ei huvita.
Voit miettiä valmiiksi, millaiset välipalat maistuisivat väsyneenäkin ja tukisivat jaksamistasi. Tilaa niitä vaikka kotiinkuljetuksella varastoon.
Keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Kun huolehdit fyysisestä terveydestäsi, huolehdit myös mielen hyvinvoinnista!