Skip to main content

Self-help program

Vanhemmaksi kasvaminen

Raskauden aikana tapahtuvat usein aikuisen ihmisen elämän suurimmat muutokset. Odottavat vanhemmat rakentavat uudenlaista suhdetta itseensä, kumppaniinsa, omiin tavoitteisiinsa ja läheisiinsä.

Muutos herättää monenlaisia tunteita

Vanhemmaksi tulon suuret muutokset yhdessä psyykkisten, fyysisten ja hormonaalisten muutosten kanssa saavat aikaan monenlaisia voimakkaita tunteita ja mielialan vaihtelua. Odottajan mieltä työllistää oman äitiyden, vauvan ja itse saadun hoivan ajattelu.

Hankalat tunteet ovat tavallisia

Raskausaikaa ja vanhemmuutta kuvataan usein hyvin positiivisesti. Odottajalle voi syntyä vaikutelma, että hankalat tunteet olisivat poikkeavia.

Positiivisten tunteiden lisäksi on tavallista kokea esimerkiksi

  • surua aiemman elämänvaiheen menettämisestä
  • hämmennystä tulevaisuuden suhteen
  • avuttomuutta tai toivottomuutta vanhemmuuden vastuun edessä
  • vihaisuutta siitä, että ei itse tule riittävästi huomioiduksi

Odottaja voi ajatellahetkellisesti, ettei haluaisi koko vauvaa. Hän saattaa myös pohtia, onko hänestä vanhemmaksi. Epäreilulta voi tuntua myös se, että kumppanin elämään ei tule yhtä paljon muutoksia kuin omaan.

Salliva suhtautuminen on tärkeää

Kaikki edellä mainitut tunteet ovat osa vanhemmuuteen valmistautumista. Ne ovat tärkeä osa muutosprosessia. Muutos ei koskaan ole pelkästään positiivinen kokemus.

Vanhemmuuteen valmistautumista helpottaa, jos opettelet suhtautumaan monenlaisiin, myös sekaviin ja ei-toivottuihin tunteisiin ja ajatuksiin, uteliaasti ja sallivasti. Ne kertovat sinulle jotain tärkeää.

Jos tuntuu, että hankalat tunteet tai ajatukset valtaavat liikaa tilaa mielestäsi, voi olla hyvä keskustella niistä esimerkiksi kumppanin tai neuvolatyöntekijän kanssa. 

Muista

Vanhemmuuteen valmistautumista helpottaa, jos opettelet suhtautumaan monenlaisiin, myös sekaviin ja ei-toivottuihin tunteisiin ja ajatuksiin, uteliaasti ja sallivasti.