Skip to main content

Self-help program

7. Läheinen puhesiltana

Kun puhe ei käynnisty jännittävässä puhepaikassa tai jännittävän henkilön lähellä, voi apuna käyttää kaveria tai perheenjäsentä. Hän voi helpottaa puheen saamista alkuun eli toimia "puhesiltana".

Puheen aloittamista helpottavaa henkilöä kutsutaan puhesillaksi. Puhesiltana voit käyttää henkilöä, jolle sinun on helppo puhua.

Tällä sivulla on kaksi harjoitusta, joissa läheinen toimii puhesiltana. Toisessa harjoittelet jännittävässä paikassa ja toisessa jännittävän henkilön ollessa läsnä. Voit tehdä ne molemmat tai valita itsellesi sopivamman.

Miten puhesilta auttaa?

Siitä voi olla apua, että keskustelu on jo lähtenyt käyntiin tutun puhekumppanin kanssa. Kun puhut puhesiltana toimivalle henkilölle jännittävässä paikassa, voi sinun olla helpompaa puhua siellä muillekin. 

Puhesiltaharjoitusta voi toteuttaa myös puhelimen avulla. Puheluharjoituksessa soitetaan puhelu henkilölle, jonka kanssa puhe sujuu. Näin voi kokeilla, helpottaako puheen käynnistäminen puhelimessa puhumista muutoinkin. 

Viiden sekunnin sääntö

Jännittävässä puhetilanteessa puhe käynnistyy hitaasti. Siksi puhesiltana toimivan henkilön tulee pitää vähintään viiden sekunnin odotustauko, jotta sinulla on aikaa reagoida puheella. 

Viiden sekunnin säännön avulla saat lisäaikaa vastata tilanteissa, joissa tilanne voisi muuten mennä ohi. 

Harjoitus 7a: Puhumisen harjoittelu jännittävässä paikassa

Miksi? 

Pääset harjoittelemaan puherohkeutta puhesillan, eli sinua auttavan läheisen, avulla. Harjoittelet paikassa, jossa puhe yleensä lukittuu herkästi tai puhetta ei tule lainkaan.  

Jännittävissä paikoissa turvallisen puhekumppanin kanssa harjoittelu on askel kohti sitä, että puhuminen onnistuu samassa paikassa myös muiden kanssa. 

Miten?   

  1. Tutustuta puhesiltana toimiva henkilö tähän omahoito-ohjelmaan ja harjoitukseen ennen harjoittelun aloittamista.  
  2. Valitse ensin paikka, jossa haluat harjoitella puherohkeutta.  
  3. Valitse keskustelun aihe etukäteen. Aiheen ennalta miettiminen voi helpottaa puhumista ja laskea alun jännitystä.
  4. Siirtykää jännittävään paikkaan ja keskustelkaa siellä etukäteen sopimastanne aiheesta.
  5. Muistuta puhesiltana toimivaa henkilöä viiden sekunnin säännöstä. Sääntö tarkoittaa sitä, että keskustelukumppani odottaa aina viisi sekuntia ennen kuin kysyy sinulta lisäkysymyksen. Näin saat aikaa puheen käynnistämiseen.  
  6. Mikäli puhe ei käynnisty, puhesiltana toimiva henkilö voi muotoilla kysymyksen toisella tavalla. Hän voi helpottaa tilannetta esittämällä kysymyksen, johon voit vastata kyllä tai ei. Apua voi olla myös kysymyksistä, joihin voit vastata pelkällä eleellä.

Harjoitus 7b: Harjoittelu kuuloetäisyydellä

Miksi? 

Harjoittelet puhumista puhesillan avulla tilanteessa, jossa on mukana puhejännitystä nostava henkilö. 

Harjoituksen avulla saat kokemusta siitä, että puhe sujuu, vaikka jännittävä henkilö olisikin läsnä. Olet harjoituksen jälkeen ison askeleen lähempänä sitä, että voit puhua tälle henkilölle suoraan.  

Miten? 

Tässä harjoituksessa keskustellaan puhesiltana toimivan henkilön kanssa siten, että jännittävä henkilö on läsnä kuuloetäisyydellä.  

1. Pyydä harjoitukseen osallistuvia tutustumaan tähän omahoito-ohjelmaan ja lukemaan tämä harjoitus. 

2. Valitse tilanne, jota haluat harjoitella. Se voi olla esimerkiksi luokassa puhuminen, kun opettaja on läsnä. Sovi keskustelun aihe etukäteen, jotta puhuminen on helpompaa. 

Halutessasi voit kirjoittaa sopivan aiheen alle 

Loading ...

3. Mieti, minkälainen etäisyys puhejännitystä nostavaan henkilöön olisi sopiva, jotta jännitys ei nouse liikaa.  

Loading ...
  1. Aloittakaa keskustelu puhesiltasi kanssa. Jännittävä henkilö on sopimassanne paikassa ja kuulee teidät.
     
  2. Jos harjoitus tuntuu helpolta, voi jännittävä henkilö tulla istumaan seuraanne. Vähitellen hän voi liittyä mukaan keskusteluun. Voit silti edelleen kohdentaa vastauksesi ja puheesi puhesiltana toimivalle henkilölle.