Skip to main content

Self-help program

4. Opi löytämään vaihtoehtoisia ajatuksia

Kielteisistä ajatuksista tulee helposti automaattisia.

Ikävien elämänkokemusten myötä saattaa syntyä vahingollisia uskomuksia. Ne voivat vaikuttaa siihen, miten erilaisia tilanteita tulkitsee. Siksi kannattaa opetella kiinnittämään huomiota myönteisiin ja vaihtoehtoisiin ajatuksiin.

Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi:

  • Ovatko ajatukseni välttämättä totta?
  • Mitkä asiat viittaavat siihen, että tulkintani ei välttämättä ole täysin paikkaansa pitävä tai koko totuus?
  • Voisiko kokemiani tilanteita tulkita myös jollain toisella tavalla? Voinko tehdä niistä myös toisenlaisia johtopäätöksiä?

Kokeile kirjata ylös automaattisia ajatuksiasi vaikeissa tilanteissa. Mieti, minkälaisilla muilla tavoilla tilanteen voisi tulkita.

Harjoittele tätä muutaman päivän ajan. Käytä apuna oheista lomaketta ja sen esimerkkiä.

Harjoitus: Vaihtoehtoisten ajatusten etsiminen

Tavoite

Tunnistat erilaisia automaattisia kielteisiä ajatuksia. Löydät niille vaihtoehtoisia ajatuksia.

Kun et ota ajatuksiasi heti täysin todesta, on sinun helpompi päästä niistä tarvittaessa irti. Tällöin voit keskittyä helpommin siihen, minkä oikeasti koet tärkeäksi tai kiinnostavaksi.

Ohje

Kirjaa muutaman päivän ajan ylös ajatuksiasi vaikeissa tilanteissa. Voit tarkastella myös tilanteita, joita kirjasit aiemmin Masennuksen itsehavainnointi -lomakkeeseen.

Mieti, miten muuten tilanteen voisi tulkita.

Vaihtoehtoisia ajatuksia ei tarvitse pitää totena sen enempää kuin automaattisia ajatuksiakaan. Alkuun on tärkeintä oppia muodostamaan vaihtoehtoisia ajatuksia automaattisten ajatusten rinnalle. Ajan myötä opit miettimään asioita eri näkökulmista.

Loading ...