Siirry pääsisältöön

Miten syömishäiriö syntyy?

Syömishäiriöön sairastumisen taustalta harvoin löytyy yhtä yksittäistä syytä, vaan taustalla on useita erilaisia altistavia ja laukaisevia tekijöitä.

Syömishäiriössä kylläisyyden säätely ja aivojen toiminta muuttuu.

Perimä ja hormonit 

 Geenit vaikuttavat siihen, miten henkilö reagoi laihduttamiseen ja sen aiheuttamaan energiavajeeseen. 

Myös sukupuolella ja hormoneilla on vaikutusta sairastumisriskiin eri elämänvaiheissa.  

Naisilla erityisesti naishormonin eli estrogeenin tason vaihtelu lisää sairastumisriskiä teini-iässä ja menopaussin aikana.  

Psyykkiset syyt 

Psyykkisiä syitä voivat olla  

  • stressaavat elämäntapahtumat, kuten koulun tai luokan vaihto, perheenjäsenen sairastuminen tai vanhempien avioero 
  • koulukiusaaminen 
  • seksuaalinen hyväksikäyttö  
  • perheväkivalta 
  • elämässä koetut menetykset 
  • tietyt ajatusmallit, esimerkiksi täydellisyyden tavoittelu, joustamattomuus ja mustavalkoinen ajattelu 

Ympäristötekijät 

Ympäristö vaikuttaa paljon siihen, miten näemme itsemme suhteessa muihin. Ylipainoisiin kohdistuva väheksyntä, hoikkuuden ihannointi ja erilaiset kuntoilu- ja terveystrendit voivat myötävaikuttaa syömishäiriön puhkeamiseen.  

Laukaisevana tekijänä voi toimia urheiluharrastuksen piiristä tuleva kannustus syömisen, painon tai rasvaprosentin tarkkailuun.  

Terveydenhuollon ammattilaisten puuttuminen painoindeksiin tai painonnousuun teini-iässä saattaa johtaa laihduttamiseen ja altistaa syömishäiriön puhkeamiselle.  

Sairaudet, joihin liittyy erityisruokavalio tai hiilihydraattien laskenta, voivat nostaa sairastumisriskiä. Näitä sairauksia ovat esimerkiksi keliakia ja tyypin 1 diabetes. 

Laihduttaminen aloittaa sairauden 

Lopullisena askelmana sairauteen toimii laihduttaminen tai laihtuminen.  

Laihduttaminen aiheuttaa elimistössä energiavajeen. Kun energiavaje jatkuu riittävään pitkään, se aiheuttaa syömishäiriölle alttiin henkilön aivojen toiminnassa muutoksia. 

Syömishäiriöön sairastunut ei enää koekaan syömistä tyydyttävänä toimintana. Kylläisyys on epämiellyttävää ja ahdistavaa, nälkä taas rauhoittava olotila.  

Syömishäiriöiden taustalla on siis neurobiologinen häiriö aivojen toiminnassa, eikä sairastunut voi järjellä perustella tuntemuksiaan tai reaktioitaan. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Jos haluat arvioida, onko sinulla ahmimistaipumusta, täytä Syömistapakysely. Jos haluat arvioida suhtautumistasi kehoosi ja ruokaan, täytä Syömishäiriökysely.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös