Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa lasten syömisongelmien omahoito-ohjelmaan!

Oletko huolestunut lapsesi ruokailutilanteista? Onko taaperosi valikoiva ruokien suhteen? Onko hänellä huono ruokahalu? Kieltäytyykö leikki-ikäinen lapsesi syömästä? Ovatko ruokailutilanteenne muuttuneet ikäviksi ja ahdistaviksi?

Onko tämä omahoito-ohjelma minua ja lastani varten?

Tämä ohjelma antaa tietoa pienten lasten syömisongelmista ja siitä, miten voit tukea lastasi.

Tämä ohjelma on tarkoitettu tueksi kiinteää ruokaa syövien taaperoiden ja leikki-ikäisten lasten vanhemmille. Tästä on apua silloin, kun lapsella on haasteita syömisessä tai syömistilanteet ovat kuormittavia.

Ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia, joilla voit auttaa lastasi ja itseäsi ruokailutilanteissa.

Tämä on lieviä ja keskivaikeita oireita varten.

Voitte käyttää omahoito-ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • iästä riippumatta
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain teille parhaiten sopivat kohdat

Ohjelman käyttäminen on maksutonta. Voit käyttää ohjelmaa ja tehdä sen harjoituksia täysin nimettömästi. Sinun ei tarvitse syöttää sinun tai lapsesi henkilötietoja mihinkään.

Vanhemmat lapset

Jos kouluikäisellä lapsellasi on syömishäiriö, saat apua tilanteeseen läheiselle suunnatusta syömishäiriön omahoito-ohjelmasta, ja nuorille löytyy syömisongelmien omahoito-ohjelma.

Huom!

Jos koet, että oireet ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua! Ole yhteydessä neuvolaan myös silloin, jos lapsellasi on

  • nielemisvaikeuksia tai nielemiseen liittyvää kipua
  • jatkuvaa oksentelua
  • voimakasta yskimistä tai ruoan henkeen vetämistä ruokailun aikana
  • iho- tai suolioireita

Neuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä myös silloin, jos alat kokea tarvetta pakottaa lasta syömään tai lapsi suostuu syömään vain muutamaa ravintoainetta. 

Neuvolassa arvioidaan syömisoireiden taustalla mahdollisesti olevia sairauksia tai rakennepoikkeavuuksia sekä ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon. Neuvolassa varmistetaan myös, että lapsesi kasvu ja kehitys ovat iänmukaisella tasolla.

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa pienten lasten syömisongelmista ja niihin vaikuttavista asioista.

Voit pohtia, mistä ongelmasta lapsesi kohdalla on kyse. Saat tietoa lasten ruokahalusta, siihen vaikuttavista tekijöistä ja erilaisista syömisen ongelmista, kuten syömisen pelosta ja valikoivasta syömisestä.

Saat keinoja edistää syömistä ja neuvoja tilanteisiin, joissa lapsi ei halua syödä mitään. Voit myös erottaa, milloin kyseessä on syömishäiriö.

Lisäksi pysähdyt miettimään perheenne voimavaroja.

2. TYÖKALUJA

Toisessa osiossa lähdet lapsesi kanssa kohti muutosta käytännönläheisten harjoitusten avulla.

Aluksi havainnoit lapsesi ruokailua. Havaintojen perusteella voit tehdä tarvittavia muutoksia esimerkiksi perheesi päivärytmiin.

Seuraavaksi opit keinoja, joilla lapsen syömisen pelkoa tai jännitystä uusia asioita kohtaan voi lievittää. Näitä keinoja ovat esimerkiksi

  • lapsen ottaminen mukaan ruoan valmistukseen
  • yhteinen hassuttelu
  • ruoka-aineisiin tutustuminen kaikin aistein
  • ruoka-aineiden luokitteleminen tuttuuden ja jännittävyyden mukaan

Saat myös neuvoja niihin tilanteisiin, joissa jaksamisesi on koetuksella lapsen syömisongelmien takia.

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Osiosta löydät listan keinoista, joiden avulla voit tukea positiivista ilmapiiriä ja vuorovaikutusta perheessänne.

Saat lisätietoa siitä, mitä asioita on hyvä huomioida, jotta saavuttamistanne tuloksista tulee pysyviä. 

Löydät myös linkkejä eri hyödyllisiin palveluihin sekä muihin Mielenterveystalon sisältöihin, jotka saattavat kiinnostaa sinua.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Omahoito-ohjelma

  • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
  • koostuu kolmesta osiosta
  • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa

Tämä on myös ammattilaisen työkalu 

Tätä voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää myös ryhmien tai yksilötapaamisten tukena. 

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.

Seuraavalla videolla (1:44) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa koko perheen oloa.

Muistilista aloitukseen

Missä vain, milloin vain 

Tämä ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vietä vaikka kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.  

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, voivat ne auttaa sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa.

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.  

Teillä on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa pienen lapsen syömisongelmien ohjelmaa. Hienoa, että toimit lapsesi parhaaksi. Tämä ohjelma auttaa sinua ja lastasi kohti haluamaanne elämää.

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyritte pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi ja lapsellesi armollinen. Tehkää ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pitäkää palauttavia taukoja.