Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tämä ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Monia auttaa omien oireiden hyväksyminen sekä toivon ylläpitäminen. Aina on mahdollista kehittyä ja lisätä armollisuutta itseä kohtaan.

Puhejännitykseni ja siihen liittyvä tärisevä olo on helpottanut jonkin verran, sanoo 19-vuotias Minja.

Seuraavalla äänitteellä (2:58) puhejännitystä kokevat nuoret kertovat, millä tavalla he ovat huomanneet oireiden helpottaneen vuosien varrella. Tarinat perustuvat aitoihin kokemuksiin, jotka ovat toisten henkilöiden lukemia. 

Katso äänite videona, joka sisältää tekstitykset:

Kuuntele äänite:

Audio file

Uuden opetteluun kuuluu ylä- ja alamäkiä 

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta harjoituksia, jotka koit hyödyllisiksi. Into pelkojen kesytykseen saattaa kuitenkin välillä olla koetuksella. Edistyminen ei aina etene toivotusti. Takapakit ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia. 

Haasteita selättäessä on tärkeää suunnata mieli tähän hetkeen ja kohti tulevaa. Toivo ja usko muutokseen vie eteenpäin. 

Muista

Jos arkea häiritsevä puhejännitys ratkeaisi helposti, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia. 

Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita puherohkeuden vahvistamisessa. Kun käytät niitä aktiivisesti, on erittäin todennäköistä, että edistyt. 

Oireet vähenevät vähitellen

Tulevaisuudessa tulee edelleen vastaan tilanteita, joissa koet voimakasta jännitystä. 

Oireiden väheneminen tapahtuu aina aaltoillen. Nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan, eikä takapakeista kannata lannistua.

Jatka harjoiteltujen keinojen käyttämistä, ja ratko vaikeita tilanteita niiden avulla. Kun saat onnistumisen kokemuksia uudesta toimintatavasta ja puherohkeutesi kasvaa, myös itsevarmuutesi lisääntyy.

Ole kärsivällinen

On myös tärkeää muistaa, ettei kaikkia keinoja tarvitse saada käyttöön heti. Tehokkaimmin saat niitä käyttöösi, kun harjoittelet vaiheittain. Uusien taitojen opettelussa ja vakiinnuttamisessa on hyvä olla itselleen lempeä ja armollinen. 

Kannattaa pitää tavoite kirkkaana mielessä ja jatkaa rohkeasti sitä kohti. 

Harjoitus tekee mestarin 

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös puherohkeuden oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä ohjelmassa opittujen keinojen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Muista palkitseminen

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itseäsi, kun olet harjoitellut tiettyä taitoa. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle sellainen palkinto, josta nautit.

Kirjaa ylös myönteisiä kokemuksia 

Edetessä on hyvä kiinnittää huomiota onnistumisiin. Myönteisiä kokemuksia kannattaa myös kirjata ylös. Kirjaa myös havaintoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä, kun puhejännitys ei enää rajoita elämääsi samalla tavoin kuin ennen. 

Samalla voi olla hyvä merkitä muistiin havaintoja siitä, mikä auttoi kestämään haastavia tilanteita paremmin.  

Näin vahvistat onnistumisen kokemusta sekä taitojen oppimista ja juurtumista arkeen. Samalla sinulle syntyy voimavarakirja, jota lukemalla saat uskoa onnistumisiin takapakkien äärellä.