Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

11. Etäyhteys avuksi

Valtaosalla puhejännitys vähenee etäkontaktissa. Esimerkiksi opettajalle puhuminen voi olla helpompaa kotoa käsin videopuhelun välityksellä kuin koulussa paikan päällä.

Tällä sivulla on kaksi harjoitusta. Niiden avulla voit harjoitella puhumista jännittävän henkilön kanssa ja/tai jännittävässä paikassa. Voit tehdä molempia harjoituksia tai valita itsellesi sopivamman.

  • Videopuhelua kannattaa harjoitella ensin tuttujen henkilöiden kanssa. Näin videopuhelusta tulee tuttu tilanne, jota ei tarvitse jännittää.   
  • Etäkontaktia voidaan hyödyntää myös uuteen opettajaan tutustumisessa. Uudelle henkilölle puhuminen voi olla helpompaa kotoa käsin. 

Vinkki

Opettajalle voi lähettää linkin Tilannekohtaisesti puhumattoman oppilaan tukeminen -sivulle:

Harjoitus 11a: Videopuhelu jännittävän henkilön kanssa

Miksi? 

Rohkaistut videopuhelun avulla puhumaan puhejännitystä lisäävän henkilön kanssa. 

Miten? 

  1. Selvitä jännitysmittarin avulla, keiden kanssa olisit valmis harjoittelemaan ja mille tasolle jännityspisteet kunkin kohdalla asettuvat.  
     
  2. Valitse henkilö, jonka suhteen jännityspisteet ovat matalimmat. Sovi harjoittelusta tämän henkilön kanssa. Esittele tämä harjoitus, ja järjestä videopuhelu.  
     
  3. Mieti ennakkoon, mikä paikka kotona tuntuu rennoimmalta harjoituksen tekemiseen. Pohdi, haluatko pitää kameran ensin pois päältä tai olla vain osittain kuvassa.  
     
  4. Myös puhekumppanin sijainti oman kameransa edessä usein vaikuttaa puhejännitykseen. Suoraan kameraan tuijottaminen yleensä nostaa puhejännitystä. Selin tai sivuttain olo taas laskee sitä. Kerro puhekumppanillesi, jos haluat, että hän asettuu jollain tietyllä tavalla kameransa eteen.  
     
  5. Pisteytä jännitystä ennen ja jälkeen harjoittelun. Jos harjoittelu on ollut sopivalla tasolla, tulisi jännityspisteiden olla harjoittelun jälkeen pienemmät kuin ennen harjoittelua.  

Harjoitus 11b: Videopuhelu paikassa, jossa jännität puhumista

Miksi? 

Harjoituksen avulla rohkaistut videopuhelun avulla puhumaan jännittävässä paikassa. 

Miten? 

Videopuhelua voidaan käyttää puherentouden tavoitteluun myös jännittävässä paikassa, kuten luokkahuoneessa. Mikäli et ole aiemmin puhunut luokkahuoneessa, saat tämän harjoituksen avulla kokemuksen luokassa puhumisesta.  

Harjoituksessa soitat videopuhelun jännittävästä paikasta henkilölle, jolle puhuminen jo sujuu. 

Kun harjoitus sujuu tämän henkilön kanssa, voit laajentaa harjoitusta ottamalla siihen mukaan henkilön, jolle puhumista jännität. Esimerkiksi opettaja voi liittyä keskusteluun videopuhelun välityksellä. 

Käytä jännitysmittaria apunasi. Pisteytyksen avulla tunnistat, kenelle puhumista jännität vähiten.  

Muista

Monien on helpompi rohkaistua puhumaan, kun keskustelu käydään etäkontaktin avulla puherohkeutta tukevasta paikasta, kuten kotoa. 

Säätele tilanteen jännittävyyttä esimerkiksi laittamalla kamera pois päältä tai olemalla vain osittain näkyvillä. 

Kannattaa myös kokeilla sitä, että keskustelukumppani ei ole suorassa katsekontaktissa kameraan. Hän voi istua esimerkiksi sivuttain tai kauempana kamerasta.