Skip to main content

Storyer och podcaster av ungdomar om psykisk hälsa

På den här sidan hittar du ungdomars upplevelser av olika psykiska utmaningar. Nedan hittar du också en podcast (på finska) om ungdomars psykiska hälsa.

​​​​​Storyer

Om du vill kan du skicka in din egen story. Du kan till exempel berätta hur du ansökte om stöd och vilken typ av hjälp du fick. Du kan skriva under pseudonym. Ditt inlägg publiceras efter att det granskats.

Även ungdomarnas föräldrar, vårdnadshavare eller en yrkesutbildad person kan skicka in en berättelse om hur en ung person fick hjälp och vad som var viktigt för att underlätta situationen.

Skicka in din egen story via e-post till: info.mielenterveystalo@hus.fi

Pseudonymen K:s berättelse

Vid årsskiftet började jag fundera på hur vårterminen i skolan skulle gå. Jag tänkte att jag skulle arbeta hårt. Så blev det dock inte.

Jag började fundera på min familjs och mina kompisars problem, och hur jag skulle kunna lösa dem. Jag fick svårigheter i skolan. Jag klarade mig inte längre så bra i skolan. Mina betyg sjönk, jag orkade inte gå i skolan och gjorde inte läxorna.

I januari gick på jag en hälsokontroll. Jag berättade att något inte stod rätt till. Jag fick veta att jag har depression. Det var en katastrof.

Inom en månad hade allt gått överstyr. Jag skolkade från skolan och satt hela dagarna hemma och grät. Det kändes som om jag inte klarar av något längre. Jag tänkte att jag skulle ta livet av mig före sportlovet.

Lyckligtvis blev det inte så, för jag var modig och bad om hjälp från många olika håll. I mars började jag få behandling och nu är jag här.

Jag hoppas att du som är deprimerad inte ger upp, att du vågar be om hjälp! Du är viktig och du är omtyckt. Allt kommer att ordna sig.

- K

Pseudonymen A:s berättelse

Allt hände under en lång tid. Jag började så småningom ta mer och mer ansvar för saker som inte ens berörde mig. Men jag var orolig för dem. Jag trodde att det var på mitt ansvar att bland annat ta hand om mina föräldrars bekymmer.

Sedan hände något. Jag blev deprimerad och det tog många månader innan jag under lärarnas ledning vågade gå till skolkuratorn, för jag skrattade inte längre eller var inte lika positiv till skolan som tidigare.

Till slut gick jag till kuratorn. Redan vid första besöket kändes det mycket lättare. Jag kunde redan skratta och studera ganska normalt.

Det var en lättnad att någon vet och vill hjälpa mig. Det var då mitt nya liv började. Efter det mötet har jag återfått min livslust. Jag går dock fortfarande regelbundet hos min egen psykolog för att prata.

- A

Minttus berättelse

Mitt första parförhållande tog slut på vintern. Jag var jätteledsen. Jag ville bara dö.

Jag skar mig i handen ett par gånger med en nål, men det hjälpte till slut inte alls. Det kändes bara värre.

Sedan chattade jag med en sjukskötare eller läkare på en webbtjänst Jag insåg att mitt liv inte är slut även om förhållandet tog slut. Och jag har jättemånga goda vänner också. Vännerna är bäst!

- Minttu 15 år

Santtus berättelse

Ungefär för ett år sedan kände jag att jag inte orkar göra någonting och allt kändes svårt. Jag vet inte ens var och när allt började.

I princip var allt bra i mitt liv. Sedan hände något. Mina kompisar märkte att jag inte riktigt orkade göra något extra.

Med stödet från ett par kompisar tog jag slutligen mod till mig och gick till hälsovårdaren. I början verkade det besvärligt, men diskussionen hjälpte. Jag har också pratat med mina föräldrar om mina problem.

Nu ser situationen mycket bättre ut. Jag tränar fotboll och träffar fortfarande hälsovårdaren då och då. Livet vinner nog!

- Santtu 17 år

En mobbad persons berättelse

Jag blev mobbad under hela grundskolan. Jag har blivit utskälld på många sätt som sårade mig. Jag hade bara några vänner i lågstadiet. Jag var hela tiden rädd för att bli lämnad ensam.

De kastade snöbollar och spadar på mig. De knuffade ner mig från ställningar och isiga kullar.

I tredje klass insåg jag att jag var för annorlunda än andra. Jag passade inte in på något sätt. Jag blev alltid ensam, fastän jag trodde att de andra skulle vilja vara med mig.

När eleverna på gymnastiktimmarna skulle välja lagen själva, var jag alltid den sista, den som ingen ville ha. Jag grät ofta när jag gick hem från skolan.

När högstadiet började försvann mina vänner. Då hade jag det jättesvårt.

På åttan blev mobbningen i skolan värre och jag började tänka negativt om mig själv. Jag brydde mig inte om någonting längre eftersom jag kände att jag inte var värd någonting.

Studierna gick inte heller bra. Jag sjönk allt djupare och tänkte att det skulle vara lättare för alla om jag inte fanns. Jag började tänka självdestruktiva tankar.

Så småningom började de självdestruktiva tankarna snurra runt i mitt huvud dag och natt. Jag var fångad i mina tankar. För att göra det lite lättare började jag till slut skada mig själv.

Jag fick hatmeddelanden. Jag fick panikattacker nästan varje dag. Jag vågade inte prata med någon.

Jag började också höra röster inuti mitt huvud och fick hallucinationer. I skolan kunde jag inte andas ordentligt. Jag var självdestruktiv.

Jag blev hänvisad till att prata med en skolpsykolog och en kurator på grund av depression. Numera besöker jag regelbundet kuratorn, studiehandledaren och psykiatriska polikliniken för att prata. Det har hjälpt. Jag klarade mig tack vare rätt stöd och stödåtgärder.

Jag lärde mig att inte hålla känslorna inne, bekymren eller tankarna. Att istället prata öppet. Jag fick eviga trauman av det här, men jag bearbetar dem med hjälp av mitt stödnätverk.

- Mobbad i skolan

Nuoren mieli-podcasten (på finska)

Manus, ljuddesign och implementering: Niina Antikainen
Exekutiv producent: Juha Linna
Läsare av ungdomarnas texter: Jani Aaltio och Armi-Tuulia Taivainen

Avsnitt 1

I ungdomen är det många faktorer som förändras samtidigt och det är vanligt att utvecklingen åtföljs av vissa utmaningar.

I det första avsnittet av serien Nuori mieli-podcaster tar vi bland annat upp vad psykisk hälsa består av. Ungdomarna delar också modigt med sig av sina egna upplevelser om hur de fick stöd i psykisk hälsa. 

Avsnitt 2

Skolan erbjuder ungdomarna många olika former av stöd. Vi går igenom dem i avsnittet. Samtidigt funderar vi på om skolan kan ingripa om allt inte står rätt till hemma hos den unga.

Ungdomarna berättar öppet om sina upplevelser av det stöd de fått via skolan. Experterna i avsnittet är en lärare, kurator och en psykolog. 

Avsnitt 3 

Utöver skolan, finns det många andra sätt att få hjälp. Experterna i avsnittet listar dessa möjligheter.

Ibland kan även kortvarig hjälp vara tillräckligt. Det viktigaste är dock att få bearbeta saker som känns viktiga för den unga.

Ungdomarna berättar hur hjälpen har påverkat dem. Den här gången funderar vi också på varför det kan vara svårt att söka hjälp och varför det kan vara förknippat med skam. 

Avsnitt 4 

Det sista avsnittet i podcastserien fokuserar helt på Psykporten för unga. Ungdomarna berättar om situationer där de har fått stöd från Psykporten. I avsnittet får vi också höra tankar och tips om hur du använder tjänsten av den som är ansvarig för den. 

Hur kan Psykporten.fi hjälpa dig?

Chillaa-appen för unga (på finska)

Chillaa-appen hjälper till vid ångest, spänning och stress och hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende.

  • alltid i fickan som stöd
  • ingen inloggning
  • avslappnings- och mindfulnessövningar
  • tips för svåra situationer
  • tips från andra ungdomar

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapier

Huvudsakligen för personer över 16 år. Du behöver en remiss och bankkoder.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Nätterapin för unga med social fobi är avsedd för 13–17-åringar. De övriga nätterapierna är avsedda för personer över 16 år.

Du kanske också är intresserad av