Nuorten mielenterveysstoorit ja podcastit
Stoorit
Voit halutessasi lähettää oman stoorisi. Voit kertoa esimerkiksi siitä, kuinka hakeuduit tuen piiriin ja minkälaista apua sait. Voit kirjoittaa nimimerkin turvin. Kirjoituksesi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Myös nuoren vanhempi, huoltaja tai ammattihenkilö voi lähettää tarinan siitä, kuinka nuori sai apua ja mikä oli merkittävää sen kannalta, että tilanne helpottui.
Lähetä oma stoorisi sähköpostilla osoiteeseen: info.mielenterveystalo@hus.fi
Nimimerkki K:n tarina
Vuoden vaihduttua aloin miettimään, miten kevätlukukausi koulussa menee. Ajattelin, että teen paljon töitä koulun eteen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Aloin kantaa harteillani perheeni ja kavereideni ongelmia, ja mietin, miten voisin ratkoa niitä. Koin vaikeuksia koulun suhteen. En enää pärjännyt koulussa hyvin. Arvosanat laskivat, en jaksanut mennä kouluun ja läksytkin jäivät tekemättä.
Tammikuussa kävin terveystarkastuksessa. Kerroin, että jokin ei ole kunnossa. Sain tietää, että minulla on masennus. Se oli katastrofi.
Kuukauden päästä kaikki oli karannut käsistä. Lintsasin koulusta, ja itkin päivät kotona. Tuntui, ettei musta ole enää mihinkään. Ajattelin tappaa itseni hiihtolomaan mennessä.
Näin ei onneksi tapahtunut, koska olin rohkea ja pyysin apua monelta eri taholta. Maaliskuussa pääsin hoitoon, ja olen nyt täällä.
Toivon, että sinä, joka masennut, et luovuta vaan uskallat pyytää apua! Olet tärkeä, ja sinusta välitetään. Kaikki järjestyy aikanaan.
- K
Nimimerkki A:n tarina
Kaikki tapahtui pitkän ajan kuluessa. Pikkuhiljaa aloin yhä enemmän kantaa vastuuta asioista, jotka eivät edes koskeneet minua. Olin kuitenkin huolissani niistä. Luulin, että olisi minun asiani huolehtia muun muassa vanhempieni murheista.
Sitten tapahtui jotain. Masennuin ja meni monta kuukautta ennen kuin uskalsin mennä opettajien ohjaamana kuraattorille, koska en enää nauranut tai ollut yhtä positiivinen koulun suhteen kuin ennen.
Lopulta menin kuraattorille. Heti ensimmäisellä kerralla olo helpottui tosi paljon. Pystyin jo nauramaan ja opiskelemaan suht normaalisti.
Oli helpottavaa, että joku tietää ja haluaa auttaa minua. Silloin alkoi uusi elämäni. Tuon tapaamisen jälkeen olen saanut elämänhaluni takaisin. Käyn silti säännöllisesti puhumassa omalle psykologilleni.
- A
Mintun tarina
Mun eka seurustelusuhde meni poikki talvella. Mua otti päähän ihan sikana. Olisin halunnut vaan kuolla.
Viilsin pari kertaa kättä neulalla, mutta ei se jeesannut lopulta ollenkaan. Tuntui vaan pahemmalta.
Kävin yhdessä nettipalvelussa chattailemassa jonkun hoitajan tai lääkärin kanssa. Tajusin, että ei mun maailma lopu siihen, kun seurustelu loppuu. Ja onhan mulla ihan sikana hyviä frendejä myös. Frendit on parhaita!
- Minttu 15v
Santun tarina
Joskus vuosi sitten tuntui, että en jaksa tehdä mitään ja kaikki tuntui vaikealta. En edes oikein osaa sanoa, mistä kaikki alkoi.
Kyllä mulla periaatteessa oli elämässä kaikki hyvin. Sitten vaan jotain tapahtui. Mun kaverit huomasivat, että en oikein jaksanut tehdä mitään ylimääräistä.
Lopulta parin kaverin tuella uskaltauduin menemään terkkarin vastaanotolle. Aluksi se tuntui hankalalta, mutta keskustelu kuitenkin auttoi. Olen myös jutellut asioistani vanhempien kanssa.
Nyt tilanne näyttää paljon paremmalta. Käyn fudistreeneissä ja edelleen silloin tällöin tapaamassa terkkaria. Kyl tää elämä voittaa!
- Santtu 17v
Koulukiusatun tarina
Mä olen koko peruskoulun ajan kärsinyt koulukiusaamisesta. Mua on haukuttu monin loukkaavin tavoin. Mulla ei ollu ala-asteella kuin muutama ystävä. Pelkäsin koko ajan jääväni yksin.
Mun päälle heitettiin lumipalloja ja lapioita. Mua tönittiin alas telineiltä ja jäisiä mäkiä alas.
Kolmannella luokalla tajusin olevani liian erilainen kuin muut. Mä en vaan jotenkin sopeutunut joukkoon. Jäin aina yksin, vaikka luulin, että kyllä muut haluaa olla mun kanssa.
Aina liikuntatunneilla, kun piti muodostaa joukkueet itse, olin se ns. viimein nappula, jota kukaan ei halunnut. Lähdin tosi usein itkien kotiin koulupäivän päätteeksi.
Sitten kun tuli ylä-asteelle siirtymisen aika, mun kaverit kaikkosivat. Mulla alkoivat tosi vaikeat ajat.
Kasiluokalla koulukiusaaminen pahentui, ja aloin ajattelemään itsestäni negatiivisesti. En välittänyt enää mistään, sillä koin olevani arvoltani täysi nolla.
Opinnotkaan eivät sujuneet. Mä upposin koko ajan syvemmälle ajatellessani, että kaikien olisi helpompi elää ilman mua. Ajauduin itsetuhoiseen ajatteluun.
Pikkuhiljaa itsetuhoiset ajatukset alkoivat pyöriä yötä päivää mun pään sisällä. Jäin ajatusteni vangiksi. Oloani helpottaakseni päädyin vahingoittamaan itseäni.
Sain vihaviestejä. Aloin saamaan paniikkikohtauksia lähes joka päivä. Mä en uskaltanut puhua kenellekään.
Aloin myös kuulemaan ääniä pään sisällä ja näkemään harhoja. Mun oli myös vaikeaa saada happea koulussa. Olin itsetuhoinen.
Mut ohjattiin puhumaan koulupsykologille ja kuraattorille, sillä olin sairastunut masennukseen. Mä käyn nykyään säännöllisesti kuraattorilla, opolla ja psykiatrisella polilla juttelemassa. Siitä on ollut apua. Mä selvisin oikean tuen ja tukitoimien avulla.
Opin, ettei kannata padota tunteitaan, huoliaan tai ajatuksiaan. Sen sijaan kannattaa puhua avoimesti. Ikuiset traumathan tästä jäi, mutta niitä työstän tukiverkostoni avulla.
- Koulukiusattu
Nuoren mieli -podcast
Käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja toteutus: Niina Antikainen
Vastaava tuottaja: Juha Linna
Nuorten tekstien lukijat: Jani Aaltio ja Armi-Tuulia Taivainen
Jakso 1
Nuoruudessa monet tekijät muuttuvat samanaikaisesti ja on tavallista, että kehitykseen liittyy joitakin haasteita.
Nuori mieli -podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa puhutaan muun muassa siitä, mistä kaikesta mielenterveys koostuu. Nuoret myös kertovat rohkeasti omia kokemuksiaan siitä, miten ovat päätyneet saamaan tukea mielenterveydessä.
Jakso 2
Koulussa on tarjolla nuorille paljon erilaisia tuen muotoja. Jaksossa käydään niitä läpi. Samalla pohditaan, voiko koulu puuttua siihen, jos nuoren kotona kaikki ei ole hyvin.
Nuoret kertovat avoimesti kokemuksistaan koulun kautta saamastaan tuesta. Asiantuntijoina jaksossa ovat opettaja, kuraattori ja psykologi.
Jakso 3
Koulun lisäksi on paljon muitakin tapoja saada apua. Jakson asiantuntijat listaavat näitä mahdollisuuksia.
Joskus ihan lyhytkin apu voi olla riittävää. Tärkeintä kuitenkin on saada käsitellä itsestä merkittäviltä tuntuvia asioita.
Nuoret kertovat, miten avun saaminen on heihin vaikuttanut. Tällä kertaa myös pohditaan, miksi avun hakeminen voi olla vaikeaa ja miksi siihen voi liittyä häpeää.
Jakso 4
Podcast-sarjan viimeinen jakso keskittyy kokonaan nuorten Mielenterveystaloon. Nuoret kertovat, millaisissa tilanteissa ovat saaneet tukea Mielenterveystalosta. Jaksossa kuullaan myös palvelusta vaastaavan ajatuksia ja vinkkejä palvelun käyttöön.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Chillaa-appi nuorille
Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.
- aina taskussasi tukena
- ei kirjautumista
- rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
- vinkkejä kiperiin tilanteisiin
- tsemppiä muilta nuorilta
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehd
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.
Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.