Hur påverkas jag av sociala medier?
Här är några av de sätt som sociala medier kan påverka dig. Stämmer någon av beskrivningarna in på dig?
Påverkar sociala medier min självkänsla?
Upplevelsen av det egna värdet kan försämras. Ungdomen är en tid då uppfattningen om en själv byggs upp. Man speglar sitt jag mot andras handlingar och åsikter. Upplevelser av att bli avvisad gör ont, särskilt när man är ung.
Därför kan gilla-markeringar i sociala medier också kännas särskilt belönande. Det kan till och med kännas som att ens värde beror på om man blir uppmärksammad i sociala medier och känner att man får tillräckligt många gilla-markeringar.
Gör sociala medier att jag jämför mig mer?
I sociala medier kan andra människors liv se otroligt intressant och härligt ut. Andra gör intressanta saker, träffar vänner hela tiden och ser bra ut på bild.
Den bästa bilden väljs ofta ut bland dussintals, om inte hundratals bilder. Bilder och videor redigeras så mycket med filter att ingen kan se lika bra ut i verkligheten.
Människor delar med sig av sina framgångar i sociala medier. I många fall förblir den vanliga vardagen och misslyckandena dolda.
Det kan kännas som att det går bra för andra hela tiden och att man är den enda som har en grå vardag och dåliga stunder. Tanken på ett idealiskt liv som verkar omöjligt kan vara nedslående.
Hur sover jag?
Tillräcklig sömn är viktigt för humöret, inlärningen och den allmänna livskvaliteten. När man är trött försämras koncentrationsförmågan. Då är det svårare att uppleva glädje och välbefinnande.
Beroendeframkallande innehåll kan lätt göra att man spenderar längre tid i sociala medier än man tänkt sig. Då kan det hända att man lägger sig senare. När man är trött försämras förmågan att fatta beslut. Korta videor ger ett enkelt välbefinnande som är medryckande.
Att titta på en ljus skärm på kvällen minskar produktionen av sömnhormonet melatonin. Det gör det svårare att somna.
Är jag närvarande?
Människan kan inte koncentrera sig på två saker samtidigt.
Om man surfar i sociala medier samtidigt som man pratar med en vän kommer man oundvikligen att missa en del viktiga saker.
Minnet belastas också när man gör många saker samtidigt. Om studierna känns tunga kan det vara ett bra tillfälle att utvärdera sin användning av telefonen och särskilt sociala medier.
Ser jag ångestframkallande innehåll?
Våldsamma bilder och videor cirkulerar ibland i sociala medier, vilket kan framkalla ångest och chockera.
I sociala medier kan man inte alltid kontrollera vad man får se. Ena stunden kan man beundra en söt kattbild, och nästa stund ser man chockerande bilder av krig. Ångestframkallande innehåll dyker upp oväntat, till skillnad från när man medvetet öppnar en nyhetssajt.
Falska nyheter är också vanliga och många sprider dem av misstag. Det är också vanligt att råka ut för mobbning, hatpropaganda eller sexuellt ofredande.
Mobbning är vanligare i sociala medier än i skolan. Det är svårare för vuxna att ingripa i mobbning i sociala medier.
Det är normalt att bli chockad av att se eller bli utsatt för våld, mobbning eller ofredande.
Hur påverkar sociala medier min världsbild?
Algoritmer i sociala medier rekommenderar ofta innehåll som du redan gillar.
Människor tenderar att leta efter innehåll som stöder deras åsikter. Samtidigt ignorerar man innehåll som ifrågasätter det egna synsättet.
I sociala medier är det lätt att råka hamna i en bubbla där alla är överens. I värsta fall kan det kännas som att de som inte håller med är illvilliga fiender. Det kan ge näring åt ilska och förtvivlan.
Kom ihåg
Sociala medier är en positiv sak i många människors liv. Sociala medier
- hjälper en att hålla kontakten med sina vänner
- erbjuder underhållning
- kan vara en viktig kanal för att uttrycka sig själv
- kan hjälpa en att hitta likasinnade.
Sociala medier kan ha både positiva och negativa effekter på samma gång. Fundera medvetet på ditt sätt att använda sociala medier!
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Chillaa-appen för unga (på finska)
- alltid i fickan som stöd
- ingen inloggning
- avslappnings- och mindfulnessövningar
- tips för svåra situationer
- peptalk från andra unga
Symtomtest
Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.
Egenvårdsprogram
Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:
Nätterapier
Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.