Skip to main content

Information om emotionellt instabil personlighet

Emotionellt instabil personlighetsstörning (EIPS) är en psykisk störning som försämrar individens funktionsförmåga. Den kännetecknas av kraftigt växlande känslor och problem framförallt i människorelationer.

Personlighetsdrag är relativt permanenta sätt att observera världen samt förhålla sig till sig själv och andra. Med emotionellt instabil personlighetsstörning avses en uppsättning personlighetsdrag som präglas av en försämrad känsloregleringsförmåga. Känslorna och sinnesstämningen kan växla snabbt, och detta kan leda till att även uppfattningen om sig själv och andra förändras plötsligt.

Vilka drag hör ihop med emotionellt instabil personlighet?

De centrala dragen vid emotionellt instabil personlighet är så djupt rotade att man inte själv ofta uppfattar dem som en störning. Man kan dock tala om en störning när beteendet klart försämrar individens funktionsförmåga.

De tre viktigaste egenskaperna är

  • instabilitet i känslolivet
  • problem med att reglera beteendet
  • problem i människorelationer.

Följande egenskaper kan även förekomma:

  • känslighet för känslomässig stimuli
  • starka känsloreaktioner
  • långsam återhämtning efter känsloreaktioner
  • ombytlig och växlande självuppfattning
  • snabba humörsvängningar
  • svårigheter att handla långsiktigt och hålla överenskommelser.

Det är även vanligt med upprepat impulsivt beteende. Detta kan till exempel ta sig uttryck i form av dyra impulsköp, hetsätning eller ogenomtänkta sexuella relationer.

Dessutom kan emotionellt instabil personlighet innebära en overklighetskänsla eller leda till självskadebeteende.

Vad kan jag själv göra?

Egenvårdsprogram för arbete på egen hand

Den goda nyheten är att en förändring är möjlig. Nyckeln till framgång ligger hos dig eftersom du är den bästa experten på ditt eget psyke. Du kan få hjälp utav Psykportens egenvårdsprogram. Du kan gå igenom programmet på egen hand, tillsammans med en närstående eller med stöd av en yrkesperson (assisterad egenvård). Egenvårdsprogrammet för emotionell instabilitet ger dig information om de problem som är förknippade med emotionell instabilitet och verktyg för att övervinna dem.

Du kan använda egenvårdsprogrammet

  • på egen hand
  • medan du väntar på övrig vård  
  • som tillägg till övrig vård
  • efter att övrig vård avslutats.

Berätta hur du mår

Många upplever att de känner sig lättade när de har berättat om sina symtom för sina närstående. Även om det känns svårt och meningslöst lönar det sig att berätta för en trygg vuxen eller en god vän att man mår dåligt. Då är man inte längre ensam i den svåra situationen, och de egna känslorna och tankarna klarnar även ofta.

Dina närstående har kanske också märkt av dina symtom. Du kan få förvånansvärt mycket stöd och förståelse när du samtalar med andra.

Stöd av andra

Om det inte är möjligt att prata med närstående kan du söka dig till olika former av kamratstöd, dvs. diskutera med andra som upplever liknande problem som du. Kamratstöd förekommer både i gruppform och på tumanhand, och träffarna kan ske både ansikte mot ansikte och på distans eller så kan man diskutera på nätet. Det finns också kamratstödsverksamhet som handleds av social- och hälsovårdspersonal.

Ta hand om dig själv

Hur välfungerande vardagen är har en stark inverkan på det psykiska välbefinnandet.

När du känner att du mår bra löper vardagen ofta smidigt utan större ansträngning. Dessutom främjar vardagliga rutiner och en regelbunden dygnsrytm även hälsan överlag.

Du kan påverka ditt välbefinnande med hjälp av väldigt enkla saker varje dag. Motion, sömn och att uppleva välbehag utgör viktiga byggstenar i vardagen. Andra människors närvaro och att ha sociala kontakter är viktigt. Kvaliteten på det dagliga intaget av näring har också en stor inverkan på sinnesstämningen.

Mer tips om vad du själv kan göra hittar du här: Hur kan jag själv påverka min psykiska hälsa?

Var kan man få hjälp för emotionellt instabil personlighet? 

Man kan söka hjälp via

  • hälsocentralen
  • företags- eller studenthälsovården.

Olika psykologiska behandlingsformer kan effektivt lindra symtomen och de problem som orsakas av symtomen. Det är även möjligt att lära sig att leva med störningen och att förbättra funktionsförmågan. Behandlingsformerna ska vara utformade specifikt för emotionellt instabil personlighetsstörning.

Även läkemedel som lindrar en del av symtomen kan vara till nytta.

Symtomtest

Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.

Egenvårdsprogram

Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:

Nätterapi

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Du kanske också är intresserad av