Information om hjälp för sörjande
Hälso- och sjukvårdstjänster
Hälso- och sjukvården kan kartlägga den sörjandes hälsotillstånd, funktionsförmåga och behov av hälso- och sjukvårdstjänster, såsom planering och genomförande av vård, uppföljning och rehabilitering.
Hälso- och sjukvården kan även bedöma den sörjandes arbetsförmåga och behov av sjukledighet samt behov av arbetsarrangemang som stöder återgången till arbetet. Arrangemangen avtalas med arbetsgivaren.
Arbetsgivaren erbjuder information om företagshälsovården. Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) erbjuder information om studerandehälsovården.
Socialtjänster
Socialtjänsten ger råd och kan bedöma ens behov av olika socialvårdstjänster. Socialtjänsten kan till exempel ordna hemvårdshjälp eller barnvakter samt erbjuda ekonomisk rådgivning och stöd. Det ekonomiska stödet kan till exempel omfatta begravningsbidrag, utkomststöd och bostadsbidrag.
FPA handleder och ger sörjande råd i frågor som gäller till exempel pensioner, sjukdagpenning, föräldrapenning och rehabilitering.
I en akut krissituation kan den sörjande också kontakta social- och krisjouren i sitt välfärdsområde.
Du hittar information om social- och hälsovårdstjänsterna i ditt välfärdsområde till exempel på välfärdsområdets webbplats.
Tjänster från tredje sektorn
Aktörer inom tredje sektorn, såsom organisationer och religiösa samfund, erbjuder olika former av stöd. Stödet från dessa aktörer är i regel kostnadsfritt.
Kamratstöd
Kamratstöd för sörjande fås via sorgeorganisationer, MIELI Psykisk Hälsa Finland rf och religiösa samfund.
En del patientorganisationer, till exempel cancerorganisationerna, erbjuder riktat kamratstöd baserat på dödsorsaken för dödsfallet.
Kamratstöd kan ges mellan två personer, i grupp eller på distans, enligt den sörjandes egna önskemål och behov.
På organisationernas och de religiösa samfundens webbplatser finns mer information om möjligheterna och tidtabellerna för kamratstöd.
Krisstöd
Man kan få krisstöd via nätverket av kriscenter som samordnas av Mieli rf. Kriscentren erbjuder samtalsstöd med låg tröskel, avgiftsfritt och utan remiss, samt upprätthåller kristelefon- och chattjänster.
Telefon- och chattjänster är också tillgängliga via många organisationer och religiösa samfund. På Finlands Röda Kors webbplats finns en ganska omfattande lista över dessa tjänster med kontaktuppgifter.
Finlands Röda Kors erbjuder sörjande akut hjälp i samband med storolyckor.
Ekonomiskt stöd
När det gäller ekonomiska frågor och problem kan den sörjande vända sig till socialtjänsten Garantistiftelsen sr som erbjuder ekonomi- och skuldrådgivning, borgen för skuldsanering och smålån.
Dessutom kan man få ekonomiskt bidrag och stöd till exempel i form av hemtjänster via religiösa samfund såsom församlingens diakoniarbete.
Man kan be om mer information om alternativen direkt från sitt religiösa samfund. Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kräver inte att den som behöver hjälp ska vara medlem i församlingen.
Information om ekonomiskt stöd för sörjande:
Andra former av stöd
Andra former av stöd som tredje sektorn erbjuder är till exempel stödda semestrar som semesterorganisationerna ordnar samt olika organisationers sorgegrupper i sociala medier. I sorgegrupperna kan man dela sin sorg med andra och diskutera sin förlust.
Religiösa samfund erbjuder även samtalsstöd rörande psykiska och andliga frågor.
Information om stödda semestrar och hur man ansöker om dem:
Berätta hur du mår
Du behöver inte sörja ensam. Berätta hur du mår samt hurdant stöd du behöver till dina närstående, medlemmarna i kamratstödsgruppen eller yrkespersoner med så låg tröskel som möjligt.
Ta Psykporten till hjälp
Du kan även få hjälp av Psykportens egenvårdsprogram. De kan genomföras på egen hand eller tillsammans med en närstående eller en yrkesperson. I slutet av sidan finns ytterligare rekommenderat innehåll.
När och var kan man få hjälp?
Professionell hjälp
En yrkespersons hjälp behövs särskilt om ens inre resurser, egenvårdsanvisningarna och stödet från närstående inte räcker till. Yrkespersonen lyssnar och stöder. I allmänhet försöker man också hitta nya perspektiv och sätt att hantera den svåra situationen tillsammans.
Man kan söka hjälp exempelvis via
- hälsocentralen
- företagshälsovården
- kristelefonen
- kamratstödsgrupper
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtesten kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Utgående från dina svar får du tips på vad du kan göra för att underlätta din situation.
Egenvårdsprogram
Om du är orolig över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom kan egenvårdsprogrammen hjälpa dig att må bättre. Egenvårdsprogrammen innehåller information och övningar. Kolla in egenvårdsprogrammet för:
Nätterapi
Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.